search icon

Любопитно

Загубихме още един моден ас - Пиер Карден

Instagram

Френският дизайнер почина на прага от столетието си

След като преди два месеца модния свят загуби японския моден гуру Кензо Такада, още един от емблематичните моделиери си отиде от този свят. На 98-годишна възраст почина френският дизайнер Пиер Карден. Тъжната вест са съобщили от семейството му пред AFP. Карден е издъхнал в болница в Ньой.

Дизайнерът е роден в Италия през 1922 г., но емигрира във Франция като дете. През 1946 г. е нает за шивач от Кристиан Диор, който наскоро бил отворил своя модна къща. 4 години по-късно - през 1950 г., основава собствен дом на модата. При моделите си той залага на абстрактен дизайн. Един от първите е, които предлагат унисекс мода. Той е създателят на прет-а-порте.

Легендарният дизайнер записва името си в историята на модата, след като през 1960 г. пуска първата мъжка колекция, наречена „Cylindre“, представена от 250 френски студенти. На 52-годишна възраст Карден става първият моден дизайнер, появил се на корицата на списание Times.

„Винаги съм работил в свой собствен стил, който е различен от всички останали. Винаги съм имал намерение да бъда различен, защото това е единственият начин да издържа“, казва Карден в интервю.