search icon

Top stories

Фенове на бунт срещу Капките заради расизъм

Почитатели на корейската музика скочиха на Дара

Български фенове изпратиха отворено писмо до компанията Big Hit Entertainment, менажираща популярната корейска група BTS, с настояване тя да подведе под отговорност родното шоу „Като две капки вода“ заради клевета. Повод за недоволството на „армията“ на музикантите стана реакцията на жури и водещи след изпълнението на Дара в последния лайв на предаването.

На отличничката от X Factor й се падна нелеката задача да имитира BTS и по-конкретно Джимин. „Момичето само по себе си не направи нищо лошо“, отбелязва се в писмото, изпратено до компанията от Туитър акаунт @vantaebts, зад който стои българка. Въпреки това отношението на водещи и жури показало признаци на расизъм и ксенофобия, което е „в остро противоречие с политиката на BigHit за запазване на достойнството на артистите“.

„Те показаха неуважение не само към BTS и „армията“ (феновете на групата – б.а.), но и към корейската култура като цяло“, пишат още феновете. До този извод те стигнали, заради коментарите на Хилда Казасян относно неясната полова принадлежност на изпълнителя Джимин. Димитър Ковачев-Фънки също попадна под обстрела на почитателите на групата с изказването си, че е „искал да се застреля“ докато е гледал клипа на BTS към песента Boy With Luv.

Водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека пък си заслужиха гнева на феновете с твърдението, че корейските изпълнители са хомосексуалисти. Гримът и облеклото им след изпълнението на Дара също показало липса на уважение към творчеството на групата, предвид, че били стереотипни.

Отвореното писмо стигна и до един от най-големите сайтове за K-Pop култура – Koreaboo. Позициониран в Сан Франциско, САЩ, той публикува новини и анализи за корейско изкуство на английски език, като според авторите съдържанието му достига до 40 милиона души в 100 страни.

„Това очевидно не е първият път, в който шоуто е правило расистки или ксенофобски коментари. Преди това те са се подигравали още на Psy и Северна Корея“, гласи част от публикацията в Koreaboo. Статията отбелязва и че в шоуто неведнъж певците са се появявали гримирани и като чернокожи. Авторите на текста не изказват мнение дали това също се приема като вид дискриминация, но цитират публикации на зрители в Туитър, според които шоуто има „нулево знание“ за проблемите на цветнокожите.

"Реакцията е малко преувеличена, това е просто хумор" - такава позиция изразиха пред "Монитор" от екипа на "Като две капки вода". От там изтъкнаха, че никой не е пощаден от шеги, в това число и журито, и дори продуцентът на предаването - Маги Халваджиян. Категорични са, че няма да си наложат автоцензура в сценария, няма да ограничават и Хилда Казасян, Фънки и Юлиан Вергов в изказванията им, защото в противен случай "това няма да е същото шоу".

"Предаването е забавно и в него се смеем на всичко", допълват още от екипа на "Капките". И уточняват, че въпреки че съжаляват, че чувствата на написалите писмото са засегнати, към момента не смятат да излязат с официално извинение.

снимка:фейсбук като две капки вода

източник:монитор

Свързани новини