search icon

Любопитно

Сърчаджиев връща на сцената Добри Войников

Първа за сезона премиера на 27 февруари

Първа за сезона премиера на 27 февруари ще извади Йосиф Сърчаджиев на сцената на старозагорския драматичен театър. Той се е спрял на написаната преди 149 години в Букурещ пиеса на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“.

Текстът е осъвременен от съпругата на Сърчаджиев Райна Томова, която е автор и на песните. Сценографията и костюмите са дело на Мария Дим, а музиката е на композитора Андрей Дренников. Хореографията е на Кремена Костова, а сред поканените от режисьора артисти е и Галя Александрова за сватовницата баба Стойна.

Пред журналисти в Града на липите прекаралият преди време тежък инсулт Сърчаджиев припомни, че познава тукашната трупа от времето, когато постави „Г-жа Министершата“ на Бранислав Нушич, където в главната роля беше пак Галя Александрова. По думите му за избора го убедил директорът на театъра Ивелин Керанов.

Всичко, което преминава в нашия свят, идвайки от запада и изтока, се събира в нашата прекрасна страна и се създава една какафония в душата и мислите на хората. Много от тях загубват ума и дума, защото не разбират какво става покрай тях. В нашата държава толкова много всичко е объркано. И, уви, тази нова цивилизация убива духа на българите.“, настоява Сърчаджиев.Според него много от нещата от старото време, , които би трябвало да остават у нас изчезват.

„Остава ужким модерно и красиво нещо, което се оказва зло, което действа пагубно върху хората.Затова решихме, че трябва да работим и представим тази пиеса. Не съм сигурен дали публиката ще разбере моята идея в тази постановка, но десет човека да разберат- ще е постижение!“, казва култовият някога артист и се надява, че може да помогне с работата си в театъра на трудно живеещите българи.

Източник: Монитор