Любопитно
Бабата на Йорданка от MasterChef готвила на Лили Иванова
30 април 2018 | 14:14
pr
Райкова показа голямото си семейство
Участничката от MasterChef 4 Йорданка Райкова с много любов представи голямото си и сплотено семейство в китното пазарджишко село Варвара пред екип на „Преди обед“ по bTV. Запозна зрителите с баба си, на която е кръстена и от която е наследила кулинарните си възможности. Йорданка остава силен отпечатък в този сезон на шоуто с креативното си виждане и талант, придобит от баба си.
Специално за зрителите на „Преди обед“ по bTV Йорданка Райкова разчупи традициите и смеси националното с чуждото, въпреки че са в родното място, откъдето е и нейното потекло. Тя направи шкембе чорба с лек тайландски „туист“ и песто от зелено къри, както и миш-маш по виетнамски. Съставките, които съдържа зеленото къри са: кориандър, лимомена трева, джинджифил, зелена чушка и чесън. В миш-маша, освен да добави класическите продукти като яйца, сирене и чушки, прибави и настърган джинджифил и поръси с пресен кориандър и лук. По този начин тя успя да съчетае вкусното, ароматното с полезното и здравословното!
Тъй като Йорданка много пътува по целия свят, всеки път носи на баба си Данче нови и разнообразни подправки от чужди култури и я учи как да прилага в националните и традиционални ястия. Йорданка експериментира с рецептите и смесва различни по вкус продукти още от малка и интересът ѝ към готвенето идва благодарение на това, че присъства при приготвянето на почти всички рецепти на баба си. Гордост на прародителката ѝ са тортите, поръчани за известни личности. Дори при едно от участията на Лили Иванова в Пазарджик, тя лично сладко изкушение за нея. Баба Данче споделя, че примата на българската естрада много обича плодови торти. Тя разказа, че е приготвяла менюто на Италианската делегация като е опекла цели 12 агнета. Гостите били много очаровани от българската кухня. Казва, че всеки път гледа внучката си на малкия екран с много гордост и радост. Споделя и на зрителите на „Преди обед“ два вида начин за приготвяне на шкембе чорба, като единият ставал много хубав, но не издаде напълно рецептата, защото е нейна запазена марка и не желае да има конкуренция.
След участието си в MasterChef и с усъвършенстваните си умения, Йорданка планира да допълва блога си с много рецепти, които е събрала от пътуванията си по света. Има и желанието да съчетава българските ястия с модерни етнически продукти и вкусове и да ги претворява в собствени рецепти, за да създаде нов вид кухня. Пазарджиклийката с украинска жилка разказа пред камерата „Преди обед“ по bTV, че иска да създаде своя собствена марка гурме сосове и различни видове песто. Йорданка Райкова казва, че е опитвала много неща, докато е обикаляла по света. Не се е престрашила да яде скорпион на шишчета, но е опитала салата от главата на медуза във Виетнам.
Семейството ѝ е много голямо и сплотено. Всички те се уважават, подкрепят и на всеки празник се събират всички заедно около богата и вкусна трапеза. „Така задружни прекарахме живота си“, споделя с много топлина баба Данче. Тя представи и своите сестри, които също имат принос в изграждането на кулинарната култура на Йорданка. Голямата ѝ сестра, която е на 85 години, е изключително добър майстор на питките и козунаците. Тя смята, че за да се получи нещо хубаво, то трябва да имаш само желание за направата му. Най- малката сестра пък е специалист при приготвянето на сладки баници. Те признават, че нямат търпение вечер да започне MasterChef, за да гледат доброто представяне на Йорданка в него. За да покаже подкрепата към Йорданка, към голямото и сполотено семейство, се присъеди и най-малкият брат на баба ѝ- Ваньо, който изминал хиляди километри до Украйна, за да я види, когато се е родила.