search icon

Любопитно

„Далечна светлина” на Софи Лагуна

пр

История за това какво значи да бъдеш различен

„Далечна светлина” на популярната австралийска авторка Софи Лагуна разказва една необикновена история за това какво означава да бъдеш различен, за болката, добротата и неугасващата светлина на хоризонта.

„Далечна светлина” е носител на най-авторитетната литературна награда на Австралия - „Майлс Франклин“, която се присъжда на романи, имащи висока литературна стойност и представящи отлично австралийския дух и начин на живот.

Софи Лагуна завършва право, но артистичните ѝ заложби я насочват към света на киното и литературата. Романът „Далечна светлина“, втората ѝ книга за възрастни, е носител на най-авторитетната литературна награда на Австралия - „Майлс Франклин“, която се присъжда на романи, имащи висока литературна стойност и представящи отлично австралийския дух и начин на живот.
Многобройните детски книги на Софи Лагуна са лауреати на редица престижни отличия, включително Годишните награди на Австралийския съвет за детски книги и Литературната награда на Губернатора на Куийнсленд. Романите ѝ са издадени в САЩ, Великобритания и в редица страни от Европа и Азия.

Запознайте се с Джими Флик - той не е като другите деца и голяма част от света на възрастните остава непонятна за него. Джими не разбира защо баща му се ядосва постоянно, а единственият човек, който му помага да се ориентира в сложния заобикалящ го свят, е майка му. Мама е опора, защита и убежище, тя преглъща собствената си болка, за да помага на своето малко “чудо” да преодолява човешката жестокост и агресия и да се справя със своята самота. Тя му показва пламъчето светлина, което грее в очите на животните, само тя е в състояние да укроти неудържимия му темперамент.

Но скоро светът на Джими започва да се разпада, той няма към кого да се обърне и се налага да се ориентира сам из неразгадаемата действителност, която го заобикаля. Малкото момче не може да потърси облекчение дори в сълзите, защото е забравило къде се намира машината за плач и по какъв начин се пуска.

История за това какво значи да бъдеш различен, за степента на болка, която едно дете може да понесе, преди да се пречупи,за добротата, скрита у всекиго и за далечната светлина в края на пътя, която ни спасява и в най-мрачните мигове от живота.

Свързани новини