search icon

Любопитно

237 стъпала делят Денерис и Джон Сноу

Островът Гастелугаче приюти ключови сцени в седми сезон

Живописен остров в Бискайския залив върна екипа на „Игра на тронове” в Испания за втора поредна година.

Досега Гастелугаче бе спряган в медиите само като потенциална локация за хитовото фентъзи на HBO, но супервайзора за декорите Кристин Мур потвърди експлоатацията му миналата седмица по време на лекция в Университета на Страната на баските.

Единственият спойлер, който тя си позволи за случващото се в предстоящия седми сезон, бе снимка на уникалната местност, на чиито връх има църква, построена от тамплиерите още през Х век. Освен спиращата дъха гледка към морето островът привлича и с виещ се като змия каменен мост с арки по който туристът може да стигне до върха за 237 стъпала, или около 40 минути време.

„Това ни върна в Еускади.”, каза Муур лаконично пред препълнената аула с фенове. На този мост се очаква да се случи заветната първа среща между Джон Сноу и Денерис – наследника на Севера и майката на драконите, които, както вече стана ясно в предходните епизоди, споделят кръвта на Таргариен.



Припомняме, че миналия октомври героите на Кит Харингтън и Емилия Кларк стиснаха ръцете си на плажа в Сумая, обградени от цялата екранна свита на Дани: Тирион, Варис, Мисандей и дори Регар, най-свирепия от драконите на принцесата. Бразилски фен сайт на Кларк тиражира снимки от първия контакт на Сноу с главата на митичното чудовище.

Тя помага на актьора да пресъздаде максимално реално усещането от допира с дракона, а тялото му в последствие оживавя с помощта на CGI технологиите. Твърде вероятно е обаче това да е поредната изфабрикувана инсинуация от продуцентите на шоуто Дан Уайс и Дейвид Бениоф. Това е редовна практика когато надушат обективите на папараците. Преди старта на шести сезон, например, те пуснаха като примамка за репортерите, душещи край сета в Северна Ирландия, Сибел Кекили. Мнозина преположиха, че любимата проститутка на Тирион Шае ще се завърне в сезон шест, но напразно.

Кристина Мур започна лекцията си с това, че Испания е единствената страна, в която статистите са болни фенове на сериала. В Хърватска, Мароко, Ирландия и Малта пълнежа в масовките винаги е мотивиран от заплащането, но в Испания хората влагат сърце, страст и дори парчета кожа за каузата на Седемте кралства във Вестерос.

„Обикновено не ходя на локации заради липсата на време, но отидох на арената за бой с бикове в Осуна, където снимахме опита на Синовете на Харпията да очистят Дани. Спомням си зверската жега, след която 19 човека от екипа си тръгнаха подути и със зверски изгаряния. Въпреки дискомфорта и факта, че вятъра на няколко пъти събори зеления екран, върху който после се проектират спец ефектите, получихме бонус – допълнителен брой статисти. Трябваха ни още 600 човека. Те не просто се отзоваха на мига, но не спряха да пеят и да се шегуват в паузите цялото преживяване беше като на рок концерт. Това променя атмосферата и рефлектира в качеството на крайния кадър.”, категорична е сценографката.

Правейки разбор на интересните места, приютили важни моменти в „Игра на тронове”, Мур стигна до двубоя между Оберин Пепелянката и Грегор Клегейн-Планината. Той се случи на овален балкон с изглед към морето и изглеждаше като лъскава част от двореца на Ланистър, но в действителност е бил порутен хотел в Дубровник. Екипът заключва терена в обръч от зеленина. Цялостно пребоядисване и измазване на маркираните от графити стени за част от цялостната трансформация на сета. Най-коварен се оказва пода, който бил изографисан със символа на Хърватска, а екипа го превръща в герба на Ланистър.

„Свършихме чудесна работа с мозайката, но нощта преди снимките имаше буря, която покри с кал всичко. Така се създаде допълнителен ефект на състарено.”, спомня си Мур. Премиерата на дългоочакваният седми сезон ще бъде на 17 юли по HBO, като вместо обичайните 10 епизода съспенс феновете ще получат едва 7, но с удължена продължителност.

Свързани новини