search icon

Top stories

Гавазова и Хекимян на спешни уроци по правоговор

Водещият на сутрешния блок се смущавал от старозагорския диалект

Да си звезда на малкия екран, може да изглежда лесно, но за мнозина от любимците на родната публика пътят към славата е бил осеян с редица предизвикателства.

Кошмарът на повечето говорители и водещи, които от зори до здрач ни облъчват с информация през екрана, се нарича правоговор. Някои от лицата на националните медии са се упражнявали с години, докато се научат как да се изразяват на правилен български. И въпреки многобройните упражнения пред огледалото още правят смешни гафове и нелепи издънки, когато са в ефир.

Най-емблематичният пример за това е звездата на Би Ти Ви новините Юксел Кадриев. Макар че чете централната емисия повече от десетилетие, а преди това е трупал стаж в Нова тв, здравенякът не може да се отърси от сътворяването на лапсуси.

Почти няма вечер, в която Юки да не си оплете езика, за ужас на всички продуценти, редактори и оператори в телевизията. Навремето водещият бил изпратен на спешни уроци по правоговор при специалисти, но въпросните занимания не дали успешен резултат. Екранният партньор на Вики Петрова продължава да оплита дългите изречения и на моменти срича досущ като първокласник, ставайки редовен „клиент” в клипчетата на „Господари на ефира”.

Проблеми с правоговора измъчвали и Антон Хекимян. Водещият на „Тази сутрин” атакувал Журналистическия факултет, идвайки от Стара Загора.

И понеже още на младини бил перфекционист, веднага щом Би Ти Ви му дала хляб в ръцете, инвестирал от заплатата си в уроци по правилна реч.

Според близките на Тони той нямал сериозни проблеми в говоренето и дикцията, а притесненията му били само плод на комплекси, че зрителите ще доловят мекотата в акцента, типична за жителите на старозагорския край. Битката с правоговора нерядко губи и партньорката на Тони Биляна Гавазова. Амбициозната шуменка имала какво да шлайфа по мекия си диалект и полагала неимоверни усилия да звучи като коренячка софиянка.

Свързани новини