search icon

Любопитно

На български излезе „Оставих те да си отидеш”

Брилянтен психологически трилър излезе от печат

Брилянтен психологически трилър излезе от печат. „Оставих те да си отидеш” от Клеър Макинтош събира няколко гледни точки и всяка следваща ни пренася към нова следа в едно напрегнато разследване.

13 седмици в Топ 10 на „Сънди таймс” и най-бързо продаващият се криминален роман от нов британски автор през 2015 година, книгата завладя както феновете на трилъра, така и критиците, а авторката има номинация за британски дебютант за 2015-а. Клеър Макинтош вече е сравнявана с автори като Джилиан Флин и Паула Хоукинс.

„Оставих те да си отидеш” е роман, вдъхновен от истински случай. Клеър Макинтош се осланя на 12-годишния си опит като полицейски служител и една истинска история, в която кола убива в катастрофа 9-годишно дете и виновникът бяга от местопрестъплението. Случката потриса обществеността, но разследването не стига до обвинение. Като майка, току-що изгубила сина си, и като полицейски следовател с чувствителност към несправедливостта, Макинтош решава да обедини фактите и фикцията в трилър с разтърсваща психологическа фабула.

Кола блъска и убива дете пред очите на собствената му майка, а извършителят бяга. Джена Грей заминава за Уелс, за да излекува раните си от тежката душевна травма, но призраците на миналото ѝ я застигат. Един психопат е на път да довърши своята жертва веднъж завинаги, а тя е готова на всичко, дори да отиде в затвора, за да се отърве от него.

Инспектор Рей Стивънс се заема със заплетения случай, но за да стигне до дъното на историята, трябва да се пребори както с натиска от страна на началството, така и със собствените си семейни проблеми.

„Оставих те да си отидеш” е трилър, който предлага не само напрегнат сюжет, но и размисли за любовта, домашното насилие, чувството за притежание и свободата.

Клеър Макинтош е бивш полицай, но след дълга кариера в полицията, решава да стане журналист на свободна практика и да се занимава със социални медии. „Оставих те да си отидеш” е дебютният ѝ роман с издания в 28 страни и наредил се сред най-добрите книги на „Сънди таймс” за изминалата година.

Откъс от „Оставих те да си отидеш”, Клеър Макинтош

Тласъкът на вятъра покрива лицето и с мокра коса и тя затваря очи срещу дъжда. Време като това кара всички да бързат, да препускат по хлъзгавите тротоари със заровени в яките си брадички. Преминаващите коли заливат обувките им с вода. Шумът от трафика и пречи да чуе повече от няколко думи от безспирното му бърборене, започнало в мига, в кой¬то училищните врати се отвориха. Приказките излизат от устата му непрестанно, те са несвързани и объркани, породени от вълнението от този нов свят, в който расте. Успява да разбере нещо за най-добър приятел, за проект, свързан с космоса, за нов учител; поглежда го и му се усмихва, радва се на жизнеността му, за нея студът, който си проправя път през шала и, не съществува. Момчето се ухилва в отговор и повдига глава, за да вкуси от дъжда, мокрите му мигли образуват тъмни съсиреци върху очите му.
- Мога да си напиша името, мамо!
- Ти си умно момче - казва тя и се спира да го целуне пламенно по влажното чело. - Ще ми покажеш ли, когато се приберем у дома?
Вървят толкова бързо, колкото позволяват краката на едно петгодишно дете, със свободната си ръка тя държи чантата си, която се удря в колената и.
Още малко и ще се приберат.
Фаровете се отразяват в мокрия асфалт и тази игра на светлини ги заслепява постоянно. Изчакват подходящ момент и се гмурват между колите по натоварената улица, тя стяга още повече хватката си върху малката му ръчичка, облечена в мека вълнена ръкавичка, така че на него му се налага да бяга след нея, за да не изостава. Подгизнали листа, чиито ярки цветове са се превърнали в тъмнокафяво, са полепнали по оградите.


Стигат до тихата улица, която води до дома им, мисъл¬та за топлината му е съблазнителна. Успокоена от познатата обстановка на квартала им, тя пуска ръката му, за да отметне мокрите кичури от очите си и се засмива на пръските вода, които се посипват от нея.
- Оттук - казва тя след последния завой от маршрута им. - Оставих лампите включени за нас.
Срещу улицата се намира червена тухлена къща. Две спални, най-малката кухня на света и градина, изпълнена със саксии, които се кани да засади с цветя от цяла вечност. Само двамата са.
- Ще те изпреваря, мамо...
Той никога не спира да се движи, изпълнен е с енергия от секундата, в която се събужда, до мига, в който поставя глава върху възглавницата. Винаги скача, винаги бяга.
- Хайде!
Всичко се случва изключително бързо. Усеща, че не е до нея, когато той хуква към дома им, копнее за топлината на къщата, чиито светлини на верандата са включени. Мляко, бисквити, двадесет минути телевизия, рибни хапки. Рутина, в която бяха попаднали бързо, още от началото на учебната година.
* * *
Колата изниква отникъде. Пищят мокри спирачки, чува се тупване на петгодишно дете в предното и стъкло, тялото му се завърта, преди да се стовари върху пътя. Тя хуква да бяга към него, пред все още движещия се автомобил. Хлъзва се и пада тежко до разперените ръчички, ударът отнема въздуха и.
Всичко приключва изключително бързо.
Тя се навежда над детето и трескаво търси пулс. Наблюдава как дъхът и образува самотно бяло облаче във въздуха. Вижда тъмната сянка, която се материализира под главата му и чува собствения си писък като излязъл от нечия чужда уста. Поглежда към изцапаното предно стъкло, чистачките образуват водни дъги в настъпващата нощ, а тя крещи на невидимия шофьор да и помогне.
Привежда се още по-напред, за да стопли момчето с тя¬лото си, палтото и е отворено върху двама им, ръбовете му попиват водата от пътя. Тя го целува и го моли да се събуди, а в същото време ярката светлина, която ги е приютила в обятията си, започва да чезне; колата тръгва назад по улицата. Двигателят пищи предупредително, автомобилът прави два, три, четири опита да завие в тясната улица и в бързината си остъргва един от яворите, които стоят на пост около пътя.
И тогава пада мрак.

Свързани новини