search icon

Любопитно

Театър „Възраждане“ с 50-то юбилейно представление на „Последната тайна на Фреди Меркюри“

През 2016 година се навършват 25 години от смъртта на великия вокалист на „Куин“ Фреди Меркюри

През 2016 година се навършват 25 години от смъртта на великия вокалист на „Куин“ Фреди Меркюри. Тази годишнина съвпада с петдесетото юбилейно представление на спектакъла на театър „Възраждане“ - „Последната тайна на Фреди Меркюри“.

Автор на пиесата е Ирина Гигова, а режисьор - Съни Сънински. Спектакълът предизвиква интерес не само поради това, че е уникален по рода си, а и защото в него излизат наяве факти, които много малко от почитателите на Меркюри в действителност знаят. За да отбележат 50-тото представление, Сънински и Гигова са подготвили кратко печатно издание с литературния и сценичния вариант на пиесата, снимки, откъси от интервюта с хората от творческия екип на спектакъла и отзиви в медиите. С това режисьорът слага начало на замислената от него книжна поредица „Сценична версия“.

Юбилейният спектакъл ще се играе на 20 март (неделя) от 19 ч. и ще разкаже за мистериите и истините в живота на Меркюри. Фреди е криел ревниво своя личен свят, но онова, което виждаме на сцената на театър „Възраждане”, може би действително се доближава до неговия реален образ?! А в изпълнението на актьорите Свежен Младенов и Анатоли Лазаров сякаш възкръсват двете лица на живия Меркюри.

Фронтменът на група „Куин“ умира от бронхопневмония вследствие усложнения от СПИН на 24 ноември 1991 година. 14 месеца по-късно с подобна диагноза си отива балетистът Рудолф Нуреев. Това дава повод за спекулации за възможни интимни отношения между двамата. В същото време сериозните биографи твърдят, че те дори не са се познавали. Пиесата и спектакълът обследват какво би могло да се случи между тези двама велики артисти, ако се бяха срещнали.

„Последната тайна на Фреди Меркюри” е едно пътуване през истината и лъжата, през въображението и любовта на твореца към публиката. Тази огромна обич се чувства и в работата на целия екип, осъществил проекта: авторът Ирина Гигова, режисьорът Съни Сънински, изпълнителите на двойствената роля на Фреди (Свежен Младенов и Анатоли Лазаров), на невероятният Георги Златарев като Нуреев, както и на трите дами – носителката на „Аскеер“ Мариана Жикич, Яна Кузова и Филипа Балдева. А за да е пълна емоцията, спектакълът е съпроводен с мотиви от музиката на „Куин” в авторската интерпретация на младия композитор Тодор Стоянов. Хореографията е на Мила Искренова, сценографията и костюмите – на отишлата си без време изтъкната театрална художничка Невяна Кавалджиева.

За първи път постановката „Последната тайна на Фреди Меркюри“ е поставена на сцената на театър Възраждане на 19 януари 2013 година и провокира небивал интерес, поставяйки редица въпроси около живота и смъртта на емблематичния вокалист, както и относно живота и смъртта изобщо. Бил ли е Меркюри изморен да бъде рок легенда, познавал ли е някой истинската му същност, или тя е останала загадка за всички? Това може да разберете от спектакъла „Последната тайна на Фреди Меркюри“ и книгата към него.

Билети може да закупите Онлайн : http://theatrevazrajdane.bg/tickets (ePay , Visa&Mastercars)
на тел. 0887 333 112 (куриер и наложен платеж)
на каса : www.bilet.bg/каси/
Office1superstore, Fastpay , к-циBooktrading ,м-ни" На Тъмно" и др.

Свързани новини