search icon

Любопитно

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличията на Международната награда на херцога на Единбург за 2015 г.

Младежи от цяла България ще получат лично от президента Росен Плевнелиев почетни значки и сертификати като символ на отговорността към личностното си развитие

Младежи от цяла България ще получат лично от президента Росен Плевнелиев почетни значки и сертификати като символ на отговорността към личностното си развитие.

25-имата младежи са част от общо 180 участници, включили се в Международната награда на херцога на Единбург. Програмата работи в България от 2014 г. насам под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Събитието с отличените през изминалите месеци участници ще се проведе на 13 януари от 16.00 ч. в Централнния военен клуб в София.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в програмата на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и практически умения и взимат участие в приключенско пътуване. Инициативата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

“Тези ценни качества са от съществено значение за личностното и професионално бъдеще на младите хора, а от там и за развитието на България. Това е и основният повод през 2014 година да основем организация, която да развива Наградата в България”, споделя Любомира Велчева, изпълнителен директор на фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

За една година представителството на Наградата в България лицензира 27 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени бяха Лидери (наставници), които работят индивидуално с участниците в Наградата. Вече над 180 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

Отличените участници имаха възможност да комуникират с различни ментори, да развиват умения, да спортуват, да участват в доброволчество. Не на последно място, те преживяха незабравимо приключенско пътуване сред природата, като постигнаха ниво Бронз и на 13 януари т.г. ще получат награди за постиженията си.

“Силно вярваме, че такива успехи трябва да се показват и разпознават в обществото, в което живеем. Не само за да покажем на младите хора, че ценим усилията им, а и защото те са прекрасен пример как трябва да се преследват целите, защото с увереност и с постоянство усъвършенстваш себе си всеки ден!”, коментира Любомира Велчева.

За Наградата:

Международната награда на херцога на Единбург е основана във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II, Негово Кралско Височество Херцога на Единбург. Наградата вече e глобална инициатива, като повече от 8 милиона младежи от 144 страни са взели участие в инициативата.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на президента на България Росен Плевнелиев и има подкрепата на много бизнес организации.

Снимка: Булфото

Свързани новини