search icon

Звездите

Foo Fighters посветиха безплатен албум на жертвите на парижките атентати

Американската рок група Foo Fighters издаде безплатен мини-албум, посветен на жертвите на парижките атаки

Американската рок група Foo Fighters издаде безплатен мини-албум, посветен на жертвите на парижките атаки.

Артистите се надяват, че музиката може да предложи малко радост във време на трагедия. Бандата пусна за свободно сваляне в интернет краткосвирещ албум, наречен „Saint Cecilia”, като заглавието е в чест на католическата светицата-патрон на музиката Сесилия.

Фронтменът на групата Дейв Грол заяви, че първоначалният замисъл бил EP-то да е „празненство на живота и музиката”, което да отбележи края на световното турне на групата.

„Сега има нова надежда, че дори и по най-малкият начин, тези песни могат да внесат малко светлина в този понякога мрачен свят,” пише Грол в писмото, с което обяви издаването на албума.

Дейв Грол, който през 90-те придоби популярност и като барабанист на култовата гръндж рок група Nirvana, призова феновете на Foo Fighters да дарят средства за оцелелите и семействата на загиналите при атентатите в Париж, чрез специална секция в уебсайта на бандата.

Foo Fighters плануваха да свирят във френската столица миналата седмица, като това беше една от последните спирки в световното им турне. Грол и компания решиха да прекратят цялата обиколка предварително, след терористичните атаки на „Ислямска държава” в Париж на 13 ноември. При една от тях 90 души бяха застреляни по време на концерт на друга американска рок група - Eagles of Death Metal.

Музиката в новия албум следва обичайния енергичен рок стил на Foo Fighters, с моментни включвания на по-мелодични акустични парчета. Тази година беше изпълнена със събития за групата, като през юни Дейв Грол счупи крака си по време на концерт в Швеция, но след медицинска намеса се върна, за да довърши изпълнението, пише БГНЕС.

Свързани новини