search icon

Любопитно

''Чернооката блондинка'' от Бенджамин Блак

Легендарният частен детектив на Реймънд Чандлър се завръща през първокласното криминале „Чернооката блондинка”!

Легендарният частен детектив на Реймънд Чандлър се завръща през първокласното криминале „Чернооката блондинка”!

Според „Ню Йорк Таймс Бук Ривю” „Чернооката блондинка“ (превод: Надежда Розова, 344 стр., цена: 18 лв.) спокойно може да мине за новооткрит ръкопис на Чандлър в някой прашен шкаф в Ла Хоя.

Един летен ден в офиса на Филип Марлоу се появява красива и заможна блондинка с черни очи на име Клеър Кавендиш. Тя моли Марлоу да намери бившия й любовник Нико Питърсън, който е изчезнал безследно, като настоява детективът да бъде изключително дискретен, за да не я злепостави пред съпруга й. Началото може и да звучи банално, но не след дълго детективът се оказва въвлечен в тайния и опасен свят на най-влиятелните и безскрупулни семейства в Калифорния.

Бенджамин Блак е псевдонимът, с който големият ирландски писател Джон Банвил подписва криминалните си романи. Обявен от критиците за наследник на Джойс, Пруст и Набоков, както и за един от най-големите стилисти в съвременната английска литература, Банвил придоби изключителна международна популярност, а книгите му печелят отличие след отличие, в т. ч. приза „Франц Кафка“ и наградата за художествена проза „Ланан”. За издадения у нас роман „Морето” той става носител на „Ман Букър” през 2005 година. Наскоро „Колибри” публикува язвителната социална комедия „Недосегаемият”, поредно доказателство за искрящия талант на своя създател.

Свързани новини