search icon

Звездите

Полша отказа да предаде на САЩ Роман Полански

Делото срещу него продължава 40 години

Полски съд постанови, че законът забранява екстрадицията на режисьора Роман Полански за САЩ, където преди близо 4 десетилетия той се призна за виновен по обвиненията, че правил секс с малолетна, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на съда вКраков може да сложи край на съдебния спор в полза на Полански.

Ако обаче има обжалване и то е успешно, може да се стигне до екстрадиция, защото новото полско правителство увери, че няма да има снизходително отношение към режисьора. Съдията Дариуш Мазур заяви, че случаят е комплициран, но процедура за екстрадиция би нарушила човешките права на 83-годишния Полански, защото режисьорът може да бъде пъхнат зад решетките.

Апелативният съд може да потвърди съдебното решение, да го промени или да изпрати случая за ново разглеждане от по-висока съдебна инстанция, заяви говорителка на съда в Краков, цитирана от Франс прес. Адвокати на Полански изтъкнаха, че в искането на САЩ има пропуски и че клиентът им вече е прекарал 42 дни в затвора.

Решението на полския съд може да бъде обжалвано в седемдневен срок. Полански е знаменитост в Полша, където голяма част от общественото мнение е в негова полза. Той спечели награда Оскар за най-добър режисьор за филма "Пианистът" през 2002 г.

Свързани новини