search icon

Любопитно

Ултрамодерен танцов спектакъл с премиера на 18 септември на сцената на Държавна опера - Стара Загора

На 18 септември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои дългоочакваната премиера на танцовия спектакъл „Безвремие”

На 18 септември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои дългоочакваната премиера на танцовия спектакъл „Безвремие” – един ултрамодерен и провокиращ спектакъл на хореографите Светослав Генадиев и Виолета Витанова с участието на балетната трупа на Старозагорската опера. Асистент-концепция Станислава Симеонова, авторска музика ROBOKNOB, продуцент „CREATIVE BOX“.

В мрака блещукат светлинки, които се движат, пулсират и рисуват абстрактни фигури. Въздействаща музика, наподобяваща звуците на природата, озвучава една поетична картина с космически проекции. Усещането е за безвремие – такова, каквото ни завладява, когато гледаме обсипаното в звезди небе в ясна лятна нощ. Звездните картини продължават да се пренареждат с плавни и отмерени движения, като в загадъчния театър на сенките...

Така започва новият премиерен спектакъл на Държавна опера-Стара Загора. „Безвремие” на младите, но вече утвърдени имена в света на танца – Станислав Генадиев и Виолета Витанова. Двамата са завършили класически балет в Националното училище за танцово изкуство – София. И както споделят – са били късметлии със своите изключителни преподаватели. Станислав е завършил при Илиян Дрангажов, а Виолета е ученичка на Силвия Томова. Наред с всеотдайните занимания с класически балет и двамата получават своите най-безценни житейски уроци – да бъдат преди всичко личности и човеци. И сега, когато имат множество високо оценени проекти зад гърба си, награди и отличия, смятат, че точно тази основа, която са им дали техните учители, е техният най-голям успех. И двамата притежават дарбата да се „взират” в хората, да намират най-краткия път към душевността на артиста и да го накарат да отвори преди всичко сетивата си, когато пристъпва към своята нова задача. Това провокират и в новата си среща с балетните артисти на Старозагорската опера. Талантливите хореографи търсят своето вдъхновение в диалога и в процеса на работа осъществяват своите фантазии с помощта на целия творчески екип. Не пропускат ролята на всеки един – от майсторите в ателиетата, техническите екипи до асистент-режисьора и артистите на сцената. Безвремие е темата, която възпламенява тяхното творческо въображение, която избират и очертават опорните точки на идейния проект с помощта на Станислава Симеонова. Музиката е ROBOKNOB – електронна музика създадена на момента, като се използват звуковите първоизточници, дръммашини и синтезатори. Музиката е специално подготвена за спектакъла и тя преживява своите трансформации след срещата с артистите. В продължение на седмица композиторът Ясен Георгиев работи на място и прави промените съобразно творческото наслагване с участието на танцьорите. За повечето от балетните артисти новите хореографски задачи са необичайни, на пръв поглед странни, но те се доверяват на хореографите и охотно стават съавтори. Сложните пластични движения постепенно са овладени и идва моментът, в който всички са подвластни на творческото безвремие, което може да продължи вечно без срокове и ограничения.

Станислав Генадиев и Виолета Витанова работят в тандем от много години. Познават се от юношеските си години и са успели да създадат своя хармоничен свят. Взаимно се допълват и творят заедно. Търсещи, смели експериментатори, отворени за нови и нови предизвикателства. Щастливи са, че могат да осъществят своя нов и специален проект на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Очаровани са от балетната трупа на театъра. Благодарни са, че директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов им предоставя тази възможност и очакват, че тази сцена ще бъде място за изява на още много млади и талантливи артисти. Директорът на Операта Огнян Драганов няма колебания. Той вече е работил като режисьор с двамата в оперната продукция на Русенската опера „Орфей и Евридика” от Глук и се доверява изцяло на техния талант и неповторим артистичен почерк. Огнян Драганов вярва, че всеки трябва да се докосне до свободата и безвремието на модерния танц. До посланията, които носи в себе си един толкова атрактивен и впечатляващ проект. Защото танцът уверено е скочил в новото хилядолетие със своите постижения. Много повече от оперното изкуство. Танцът е намерил пътя към своята най-млада публика – музиката, модерните танцови техники са много по-близки до съвременния човек и неговите светоусещания. А за класическите балетни артисти една такава среща с различния и много по-освободен изказ на тялото, допринася за тяхното израстване и развитие. За да бъдат наистина в крак с времето!

Хореографите за танцовия спектакъл „Безвремие”

„…..Идеята е за бунт срещу съвършенството – творчеството се ражда от хаоса. Безвремие е това, което е преди бунта – съвършенство. Безвремие е самият бунт – повтарящ се акт на разрушение, от който да се роди творчеството. Безвремие е и самото творчество – креативността на предаващата се енергия, с постоянна градация от гледна точка на твореца и деградация от гледна точка на монолитната цялост. Постепенно енергията преминава в органичен живот и се задвижва матрицата на еволюцията.”

Хореографите Станислав Генадиев и Виолета Витанова завършват Националното училище за танцово изкуство в София. Танцуват в швейцарската трупа „Линга“ (Linga), участват в спектаклите „Станция „Астапово“ и „Станция „Елабуга“ с режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато“, София. В качеството си на танцьори работят и си сътрудничат с хореографи от Швейцария и Испания. От 2007 г. участват като танцьори и хореографи в Проект „Кинестетик“ (Kinesthetic Project), като общата им работа започва още през 2006 г., докато Станислав танцува в „Линга“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. С танцовата миниатюра „25.03.“ получават наградата на журито на международния конкурс „Маргарита Арнаудова”, организиран от Балет „Арабеск”. През 2013 г. печелят "Икар" за танцов спектакъл за хореографията на „Мишеловката“ и в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев. Станислав Генадиев е удостоен с грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (2013 г.)

Асистентът-концепция Станислава Симеонова завършва славянска филология и психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите ѝ са в областта на аналитичната психология, хипнозата, квантовата психология, драматургията и съвременната европейска и северноамериканска литература.

Авторската музика ROBOKNOB: През 2014 година Станислав Генадиев и Ясен Георгиев създават Вечерите за експериментална електронна музика TExN в София. Няколко издания по-късно бележат началото на съвместния им проект Roboknob. Проектът залага нови форми на изразяване чрез звук и светлина, произведени от първоизточника им в реално време.

Продуцентът „Creative Box“е софийска организация, създадена в подкрепа на младите артисти и на съвременните изпълнителски изкуства. Реализира младежкия фестивал „Театър в аванс“ и пърформансите „Ova“ (хореография и изпълнение: Виолета Витанова, концепция и визуално решение: Мартин Пенев, 2014 г.) и „Килър“ (хореография и изпълнение: Станислав Генадиев и Виолета Витанова, концепция и визуално решение: Мартин Пенев, 2015 г.).

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта

Свързани новини