search icon

Любопитно

Яворов под звуците на джаз в Борисовата градина

Йоана Буковска, Александър Митрев и Божидар Попчев играят спектакъла „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ тази събота на Лятната сцена

Как звучат емоциите на нежната душа на Пейо Яворов под акомпанимента на завладяваща джаз и класическа музика?

Отговор на този въпрос ще даде музикално-поетичния спектакъл „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“, който софийската публика може да види на Лятната сцена в Борисовата градина тази събота, 29 август, от 16:30 часа.

“Да бъдеш или да не бъдеш на 36”, който се игра за пръв път миналата година, е посветен на 100-годишнината от смъртта на Пейо Крачолов Яворов (1878-1914) и 20 - годишнината от смъртта на норвежкия поет Улав Хауге (1908 -1994).



Любимите български актьори Йоана Буковска, която е и един от идейните автори на спектакъла заедно с композитора Руслан Купенов, Александър Митрев и Божидар Попчев, представят по вълнуващ начин копнежите и любовта на Пейо Яворов на сцената, решена в черно-бяло. Стиховете на най-нежния български поет звучат и на български, и на норвежки.

Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал от своята библиотека.



Актрисата Мариана Йотова изпълнява завладяващо едни от най-прочутите стихове на Яворов като песни под нежния акомпанимент на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта. Йотова пее пет песни с музиката на Купенов – „Желание“, „Сонет“, „Две хубави очи“ и „Нирвана“, и една на норвежки по стиховете на „Невинност свята“ на Яворов. А стиховете на Улав Хауге звучат освен на български и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс.

Феерията на спектакъла се допълва и от танцовите изпълнения на Константина Ханджиева – хореограф, и Марина Попова и Васил Дипчиков.



Спектакълът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, както и на посолството на Кралство Норвегия у нас, и спомоществователството на Стефан Софиянски.

Следващото представление на „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е в понеделник, 31 август, на сцената на БЧК в с. Долни Лозен от 18:30 часа.

Свързани новини