search icon

Любопитно

Сервираха "Гръцко кафе" на "Любовта е лудост"

Сензацията на българската литературна сцена Катерина Хапсали представи за първи път пред варненска публика своя роман “Гръцко кафе”

Сензацията на българската литературна сцена Катерина Хапсали представи за първи път пред варненска публика своя роман “Гръцко кафе” по време на фестивала “Любовта е лудост” във Фестивален и конгресен център-Варна.

“Тази книга не е за любов – тя е за смисъла да обичаш. Ние се променяме когато обичаме, хората, които обичаме – също се променят. Любовта е като този пясък на плажа – когато го вземеш в шепата си, той вече не е същият, защото започва да изтича. Дори съвършено да се опиташ да го задържиш, все от някъде ще се появи един безобразен вятър, който ще го разпилее. Това не е книга за това как да задържите любовта, а за смисъла да обичате, за силата винаги да загребвате, независимо, че резултатът може да е един и същи. И когато прочетете тази книга и тя изтече между пръстите ви – със сигурност ще поискате да опитате да обичате отново”, представи книгата директорът на НДК Мирослав Боршош.



“Гръцко кафе” е литературното събитие на 2015 г. От януари досега беше преиздавана 4 пъти и беше номинирана за наградата “Хеликон”. Това е роман с изключителен потенциал и за превод, и за филмиране. Надявам се той, както и други книги на съвременни български автори, да бъдат новата вълна, която ще постави българската литература на полагощото й се място на световната литературна карта – основната мисия на Национален център за книгата (НЦК) към НДК” – думи на директора на центъра Светлозар Желев.



“Катерина Хапсали е най продаваната книга на издателство “Колибри” през тази година”, призна издателката Жаклин Вагенщайн. По думите й читателите “Гръцко кафе” води класацията на продажбите пред имена като Алиенди, Мураками и др. “Прекрасно е, че вече имаме български автор, който успешно се конкурира с най-големите имена в световната литература”, каза още Вагенщайн.

Хапсали сподели, че всяка книга избира сама кога и на какъв език да се роди. В откровен разговор с читателите тя отговори на всички въпроси и разказа как се е родила тази книга – като опит да намери смисъл в грандиозното безсмислие на смъртта, която отнема съпруга й твърде рано. В края на срещата Хапсали прочете част от новия си роман “Сливовиц”.

Свързани новини