search icon

Любопитно

''Призрачно'' от Чък Паланюк

Новата книга на Чък Паланюк „Призрачно“ (ИК „Litus“) ще ви остави със зинали уста!

Новата книга на Чък Паланюк „Призрачно“ (ИК „Litus“) ще ви остави със зинали уста!

Всички отдавна познавате автора, който разголи манията на съвременния човек да трупа блага и респект. Изграден от отделни кратки истории – ужасни, шокиращи, изумителни, – романът ни разкрива колко здраво трябва да си стъпил на дъното, за да се оттласнеш.

23-ма души, привидно без нищо общо помежду си, се озовават в стар театър, изцяло изолирани от външния свят. Едно нещо ги събира. Те са творци, търсещи уединение като възможност да загърбят всичко, което да ги разсейва ги от шедьовъра. Хванати в капан, без топлина, ток и най-вече храна, отчаянието им расте с всяка минута. Колкото по-безнадеждна става ситуацията около тях, толкова по-крайни и безмилостни стават в опитите си да бъдат герои на неизбежен блокбъстър – премеждията им в тази борба за оцеляване под формата но социален експеримент. Междувременно споделят истории – своите скъпи творби... и най-ужасните си грехове. А с опознаването и разказите им стават още по-отчайващи и плашещи. „Ако ни липсва дявол – създаваме го. Това е в природата ни“ – твърди Паланюк.

Чарлз Майкъл „Чък“ Паланюк е роден в Паско, щата Вашингтон. Израства заедно със семейството си в каравана, а по-късно – заедно с братята и сестрите си – във ферма. Следва журналистика в Орегон и се дипломира през 1986 г. Докато учи, работи като стажант за обществена радиостанция. Пише за местния вестник в Портланд, преди да успее като писател. Разработва дори учебници по механика. Често е бил доброволец в различни организации, докато смъртта на пациент, към когото се е привързал, го кара да спре. Бил е член на бунтовническо общество и участник в техни събития. Тези дейности са вдъхновили много от творбите му и са били основата за най-известния му досега роман – „Боен клуб“. Той е екранизиран през 1999 г. с участието на Брад Пит и Хелена Бонъм Картър.

Всяка глава в „Призрачно“ е разделена на три. Първо е основният сюжет, където писателите, подвизаващи се със странни прозвища, кроят своето извратено риалити, затворени в изоставения театър. Следва кратко стихотворение, рецитирана на театралната сцена. То отразява личната история на всеки от тях - пресилена гротеска на повечето човешки пороци. Оттам идват и техните прякори, техните по-истински имена, които разкриват греховете и трагедиите им. И не на последно място – техните разкази; изповеди, започващи с думи от сорта на: „Това се случи на един познат...“ Тези истории ще ви накарат да се откажете от закуската си, да не можете да заспите, да запратите книгата в другия край на стаята и да тичате после обратно към нея. Но зад вулканичните пластове унижение, злъч и телесни течности прозират човешки емоции, заровени дълбоко сред калта на околния свят. Авторът неслучайно предупреждава: „Аз не съм зъл. Казвам на хората истината, колкото и неприятна да е. Не аз съм виновен, че живеем в ужасен свят.“

Свързани новини