search icon

Любопитно

Ива Екимова на състезание по доене на овце

Над 70 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите край Лясковец

Над 70 000 посетители събра втория ден на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец.

ВИП гости на събитието са посланици на много европейски държави и известни личности, сред които Ернестина Шинова, Андрей Слабаков, Гери Дончева, Цветелина Бориславова. Ива Екимова влезе в ролята на Пепеляшка и пристигна точно за състезанието по доене на овце.

Ернестина и Андрей бяха сърдечно посрещнати от своята приятелка Валя Балканска, посетиха фурната на „Хлебни къщи", чеверметата на събора, а при Ути Бъчваров се срещнаха с Гери Дончева. Тя пък хареса най-много малките бебета агънца от порода мини-камерунска овца, също и таланта на най-малките участници в певческия конкурс „Заблеяло ми агънце".



Другите атракциони от програмата на девети май са шоу с кучета, публично месене на хляб и състезание по теглене на товари с най-големите коне-тежковози.

През втория ден на събора е в разгара си и фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце", победителите от който ще бъдат наградени в последния ден от събитието - неделя.

Тогава се очаква атрактивно кулинарно шоу с Ути Бъчваров, Гергьовски курбан и най-големия агнешки кебап, както и конкурс за най-вкусно сирене и кашкавал, аукцион на овце, кочове, агнета и кученца. Междувременно се проведе „кръгла маса", на която представители на браншови организации представиха овцевъдството в страната си и перспективите в сектора.

Вечерта в първия ден на събора гостите имаха възможност да се насладят на емблематичното шоу „Звук и светлина" на историческата крепост Царевец. Колоритният събор на овцевъдите ще завърши с гала-концерт на победителите от фолклорния конкурс и програма с оркестър „Канарите".

Свързани новини