search icon

Любопитно

Българско бойно знаме допълни най-богатата колекция от знамена в страната

Част от българско бойно знаме, образец 1937 г. получи Националният военноисторически музей (НВИМ)

Част от българско бойно знаме, образец 1937 г. получи Националният военноисторически музей (НВИМ). То бе връчено на директора на музея доц. д-р Соня Пенкова от частния колекционер Димитър Нейков.

„Едно знаме може да е нищо, защото, от една страна, е парче извезан плат, но от друга, е всичко, защото хората са проливали кръвта си под него“, с тези думи дарителят на знамето го предаде „там, където то принадлежи – Националния военноисторически музей, защото българско бойно знаме да попадне в чужди ръце е кощунство“. Знамето бе прието от доц. д-р Соня Пенкова, която изказа признателност за благородния жест както на дарителя, така и на Главна дирекция „Национална полиция“. Димитър Нейков получи грамота и специалния дарителски знак на музея, който се връчва на хора, имащи принос за обогатяването на фонда на НВИМ.

Дарената реликва е едно от 33-те средни знамена, образци от 1937 г., изработени за артилерийските, инженерните и въздушните полкове на Българската армия. Съдбата на 7 от тези знамена (на 3-ти и 4-ти армейски артилерийски полк, 1-ви – 4-ти инженерни полкове и на Артилерийската школа) не е известна, но след днешното дарение, част от едно от тях допълни най-богатата колекция от знамена в страната.

Свързани новини