search icon

Любопитно

БНР представя ''Изкуството на концертмайсторите''

На 25 февруари Оркестърът за народна музика на БНР ще поднесе поредната изненада на своите почитатели

На 25 февруари Оркестърът за народна музика на БНР ще поднесе поредната изненада на своите почитатели представяйки в Студио 1 на БНР първа част на най-новия си проект – „Изкуството на концертмайсторите”.

Проектът събира за първи път на една сцена най-изявените инструменталисти от фолклорните ансамбли на България, които със своите виртуозни умения и регионална специфика ще наситят със стил и многообразие концертната програма.

Под палката на Димитър Христов ще чуем изпълненията на Димитър Тодоров – НФА „Ф. Кутев”, Илия Ганев от ФА „Пирин“, Николай Паскалев от ФА „Тракия“, Даринка Цекова от Северняшкия ансамбъл, Живко Желев от ФА „Добруджа”, Станчо Димитров от Капанския ансамбъл и Тодор Глухов от ФА „Родопа“ – Смолян.

По време на концерта ще бъдат представени нови пиеси, създадени специално за Оркестъра и неговите солисти - Недялко Недялков, Пейо Пеев и Петьо Костадинов.

Росен Генков, концертмайстор на ОНМ на БНР, ще поднесе специална изненада към публиката - изпълнение на автентична речитативна песен, основана на родната фолклорна традиция, съчетаваща интерпретация с текст на събитието под съпровод на гъдулка.

Специален гост на сцената в Първо студио ще бъде народната певица Катя Минчева от Родопите, която сбъдна своята голяма мечта и записа в БНР две песни от своя репертоар с Оркестъра за народна музика.

Свързани новини