search icon

Любопитно

Гергьовден е!

Близо 200 хиляди българи имат повод да почерпят днес

Гергьовден е, близо 200 хиляди българи имат повод да почерпят днес. Толкова са мъжете, кръстени на светеца Победоносец.

В деня на Покровителя на овчарите и стадата и празника на армия поздравления и цветя ще приемат и 30 491 българки с името Гергана. По-рядко се срещат родните Гиргини - те са само 3 709.

Гергьовден е вторият най-празнуван имен ден в България след Ивановден. Познат е с имената Гергьовден, Гергевден, Гюрговден, Герги, Джурджовдън, както и Хъдърлез, Адрелес сред мюсюлманите и българомохамеданите. В народните вярвания Св. Георги е повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В родните традиции този празник е по-почитан дори от Великден. Той се чества от древни времена и все още няма единство в мненията за произхода му. Според някои автори идва от тракийската древност, според други е славянски, има и хипотези, че следите му се губят в далечното минало на прабългарите от Азия.

На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне – всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци. Имен ден празнуват още Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.

Гергьовден и за ромите е един от най-големите празници. Те го наричат Едерлез. Празникът трае 3 дни и задължително във всяка къща се коли агне, а от него се раздава и на съседите. Празнуването при ромите е свързано с вярването, че Свети Георги ги спасява от смърт. Легендата гласи, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но пристигнал Св. Георги на бял кон, убил змея и ги спасил. На трапезата се слага баница и се пали свещ. Връзват се люлки, на които децата и момите се люлеят, гадае се за бъдещето.