search icon

Top stories

Вижте най-тъпите обложки! (снимки)

"Гънс енд роузис" избрали образа на робот изнасилвач за обложката на първия си албум Appetite for Destruction

"Гънс енд роузис" избрали образа на робот изнасилвач за обложката на първия си албум Appetite for Destruction.

Скандалната картинка за щастие така и не излязла на пазара, след като агентите на групата ги посъветвали да я сменят с нещо не толкова плашещо. Вместо нея „Гънс енд роузис” избрали емблемата с кръста и черепите, която и до днес е един от символите на рок бандата.

Оригиналната снимка на обложката обаче все пак била разпространена, за да я видят най-големите фенове на групата. Критиците нареждат стряскащата корица сред най-лошите илюстрации на музикални албуми на всички времена.

Аксел Роуз и компания обаче не са единствените, които са правили гаф със своя обложка, пише ''Новинар''. Кориците на музикални албуми рядко са сполучливи и често предизвикват противоречиви реакции – или заради лошото си качество, или заради неразбираемите опити на звездите да се правят на оригинални.

През 1966 г. „Бийтълс” пускат може би най-скандалната обложка на свой запис. Снимката е от корицата на албума Yesterday and Today и според музикантите трябва да показва тяхното отношение към войната във Виетнам. На обложката виждаме ливърпулската четворка, покрита с части от човешки тела и окървавени кукли на бебета.

Скандалната снимка била част от фотосесия, която музикантите направили, защото били отегчени от дотогавашната си визия. Идеята стряскащият кадър да бъде разпространен заедно с новия албум дошла не от друг, а от самия Пол Маккартни. Дори когато критиците на групата били готови да ги разкъсат заради скандалната картинка, той продължавал да я защитава, като казвал, че недоволните от нея просто са твърде изнежени.

Изключително лош вкус за корици на албуми проявява и американската соул певица Мили Джаксън, чийто албум Back to the Shit я показва седнала на тоалетната чиния и със смъкнато бельо.

Рапърът Pooh-Man пък е поставил главата си точно между краката на жена на корицата на записа Funky as I Wanna Be.

Лошият вкус в дизайна на музикални обложки обаче не е само проблем на западната музика. И на Балканите не сме имунизирани от него, както личи от кориците на касетките на известни югославски звезди.

Специалитет на дизайнерите на обложки от социалистическа Югославия са снимките на изпълнителите в близък план и показването на тяхното окосмение – както на жените, така и на мъжете. Така например певицата Савета Йованович е снимана с голи крака, които очевидно отдавна не са били епилирани.

В сравнение с тези ексцентричност в дизайна на обложки, корицата на албума „У свет одох, майко” на Мирослав Илич е доста сдържана и семпла – тя показва само три снимки на певеца. Странното в случая е, че те са почти еднакви.

Сред най-безвкусните, но и най-забавни обложки от социалистическа Югославия, е тази от албума „Чайка” на Светлана Милюш. На снимката тя е седнала на черга, постлана на предницата на лимузина „Чайка”.

Това не е единствената обложка на Светлана, достойна за класацията за най-лоши корици на албуми. Можем да видим певицата доста оскъдно облечена и на обложката на записа „Клик-клак”.

Еротична, но и доста непрофесионално монтирана е и корицата на албума „Нема више харема” на Люба Аличич. На нея виждаме снимка на истински харем, като лицето на султана е сменено с лицето на самия певец.

Друга рок група – германците от „Скорпиънс”, пък едва не били обвинени за детска порнография заради обложката на своя албум Virgin Killer – „Убиец на девици”. Това е една от най-скандалните и несполучливи илюстрации на музикален запис в историята. Обложката показва голо десетгодишно момиче на име Джаклин, което било дете на дизайнера на скандалната илюстрация.

Китаристът на групата Рудолф Шенкер обяснява, че идеята не била тяхна, а дошла от звукозаписната компания. Те били решени да издадат албума с тази обложка дори и ако трябва да отидат в затвора след това. В крайна сметка обложката е цензурирана в много държави и е заменена със снимка на музикантите от групата. Тя се нарежда на първо място сред най-лошите корици на албуми според сайта Cracked.

В класацията има и още едно творение на „Скорпиънс” – илюстрацията от албума Lovedrive. На нея е изобразен мъж, чиято ръка се е залепила с дъвка за гърдата на седнала до него жена.

Свързани новини