search icon

Любопитно

Наполеон Хил ни помага да извървим трънливия път по заветната магическа стълба към успеха

Наполеон Хил ни помага да извървим трънливия път по заветната магическа стълба към успеха

В какво се крие тайната на успеха на някои от най-богатите и влиятелни хора – сред които редица олигарси, магнати и индустриални собственици – ни разкрива известният американец Наполеон Хил в книгата „Магическата стълба на успеха“ (ИК „Изток-Запад“).

Във времена на криза хората се чувстват все по-несигурни и пробват всевъзможни начини да постигнат успех или да запазят досегашното си благополучие. Подобно на рецесията в САЩ през 30-те години на миналия век, настоящата икономическа ситуация в световен мащаб също кара милиони хора да прибягнат до съвет какво е нужно, за да се радват на успех. Наполеон Хил – гуруто, който учи останалите как да постигнат трайно благополучие – описва седемнадесет принципа на закона на успеха в своята книга-ръководство „Магическата стълба на успеха“ (тя е издадена за първи път в САЩ през 1930 г.).

Авторът твърди, че ако човек успее да получава това, което пожелае, без да нарушава правата на околните, значи той притежава уникална по рода си сила. С помощта на седемнадесетте принципа постигналите успех се радват именно на тази сила, смята Хил. Въпросните принципи (сред тях са т. нар. колективен ум, самоувереността, способността да се спестява, въображението, ентусиазмът и др.) могат да бъдат полезни не само когато става дума за бизнес, а и във всяка една сфера от живота, тъй като те водят до конкретни финансови резултати, допълва специалистът.

В подкрепа на своята теза Хил, получил лично писмо от един от най-големите бизнесмени в историята на САЩ, занимавал се със стоманодобивна промишленост – Андрю Карнеги, прави нещо, което никой до момента не се сеща да направи: пита най-великите в онези времена хора и получава отговор на въпроса, който вълнува всички останали. Въпросът, разбира се, е: „Какво е онова, което прави тези хора победители?“ Именно това изстрелва Хил на върха...

Въпреки че „Магическата стълба на успеха“ е едва вторият от редица особено успешни трудове на Хил, тя се оказва от огромно значение за последвалата я „Мисли и забогатявай“, която е най-продаваната мотивационна книга на всички времена, а според проучване на „USA Today“, проведено сред бизнес лидери, тя е и едно от петте най-въздействащи издания в тази сфера. В настоящата редактирана и осъвременена версия на „Магическата стълба на успеха“ (с предговор на Патриша Г. Хорън) Хил посочва също и тридесетте най-често срещани причини за провал, някои от които са: лошото възпитание, липсата на добре дефинирана цел и амбиция, непочтеност, егоизъм и др.

Свързани новини