search icon

Любопитно

Какво не знаем за ''Стената'' на Pink Floyd?

На 15 август във всички книжарници ще се появи луксозното издание „Създаването на Pink Floyd The Wall“

На 15 август във всички книжарници ще се появи луксозното издание „Създаването на Pink Floyd The Wall“ (ИК „Изток-Запад“) на Дейвид Скарф, който проследява с вещина откъм факти и подробности, но и с невероятна селекция от илюстративен материал направата на един от най-емблематичните аудио-визуални шедьоври на XX-ти век.

„Hey, teacher – leave them kids alone!”, изпява великият Роджър Уотърс през далечната 1979 г. и светът не само чува, но и вижда раждането на една легенда.

Легендата се казва „The Wall” – гениален експериментален албум на британската прогресив-рок група Pink Floyd, чиято блестяща и иновативна концепция три години по-късно става основата на филма „Стената” на Алън Паркър.

*Роджър Уотърс

*Алън Паркър

Темите, родени и развити от Уотърс и бандата му (чрез почти автобиографичните и емоционално заредени текстове, а също и чрез настръхващата, алтернативно звучаща музика към тях), са наситени с послания срещу самотата, обезличаването и изолацията, а разрушаването на метафоричната „стена” става символ на свободата и промяната.

Амбициозното издание „Създаването на Pink Floyd The Wall” улавя всичко това, но и допълва по неподозиран начин вече утвърдената популярност и митология на „Стената”. Авторът Джералд Скарф е човек отвътре: той не просто знае за какво говори, той го е съпреживял и близостта му с артистичните музиканти превръща текста му в блестящо изследване не просто на едно конкретно заглавие, а на цял културен феномен. „Създаването на Pink Floyd The Wall” обединява в себе си биографични елементи, критически анализ, филмова и музикална документалистика, дори на моменти напомня на мемоар.

*Джералд Скарф

Скарф, който е дългогодишен политически карикатурист за лондонския вестник „Съндей Таймс“ и работи за списание „Ню Йоркър“ почти две десетилетия, сътрудничи на Pink Floyd, като създава анимации за сценичните им представления и изготвя художественото оформление за кориците на техни плочи и обложките на дисковете им. За „Стената“ Скарф, съвместно с Уотърс, разработва оригиналните визуални идеи както за албума, така и за сценичните представления. Първоначално изпълнява ролята на сърежисьор, а впоследствие тази на художник-постановчик и режисьор на анимираните сегменти във филма. По-късно отново си сътрудничи с Уотърс при разработката на новото сценично представление „The Wall”, което вече пожъна шеметен успех в Северна Америка и Европа.

„Създаването на Pink Floyd The Wall” е в голям формат, с пълноцветен печат и твърди корици, с гланцова обложка и уникално съдържание, което допълва историята на изключителните Pink Floyd по начин, който не само смайва и провокира, но и изпълва с вдъхновяваща носталгия. Книгата е истинско събитие и нейната поява е в синхрон с пристигането у нас на феноменалния фронтмен Уотърс, който на 30 август ще представи пред българската публика споменатия вече грандиозен live-спектакъл „The Wall” и така музиката, киното и литературата ще се обединят в едно цяло – за радост на всички музикални, филмови и книжни (по)читатели.

Свързани новини