search icon

Любопитно

Джулюница разпъва софрата за фестивала „Пъстра трапеза”

За пета поредна година великотърновското село Джулюница ще разпъне софрата на ароматните бабини гозби, за да посрещне Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”

За пета поредна година великотърновското село Джулюница ще разпъне софрата на ароматните бабини гозби, за да посрещне Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”.

Родното село на най-прочутия българин в Азия – Калоян Махлянов-Котоошу, вече кипи в трескава подготовка за неделя, 26 май, когато майстори на традиционната българска кулинария и жители на селото и околните селища ще влязат в надпревара за най-вкусните и оригинални местни ястия.

Празникът се организира с цел запазване и популяризиране на българските традиции.
Джулюница е поредната спирка на пътуващия кулинарен фестивал, който тази година празнува кръгъл юбилей, а празникът в селото съвпада с традиционния събор и второто издание на карвинг фестивала в Лясковец.

За пореден път шеф Пеньо Иванов, организатор на „Пъстра трапеза” и журито ще имат нелеката задача да оценяват фантазията и сръчността на участниците от Джулюница, Добри Дял, Драгичево, Бряговица, Мерданя...

През 2012 г. в кулинарната надпревара участваха 160 най-различни ястия.

В професионалната кухня на шеф Иванов, освен майстор-готвачите, които ще приготвят традиционния лют боб, запазена марка на шеф Иванов, и кавърма за всички гости на празника, ще се изявят и младежи. Организаторите са подготвили и богата фолклорна програма с песни, танци, обичаи и т.н.

Сред атракциите за гостите ще бъде 1,80-метровата дървена лъжица, символ на националната кампания „Пазител на традициите”, както и ръчно изработената кожена книга „Пазител на традициите”, в която всеки може да остави посланието си за бъдещите поколения.

Гостите ще видят и книгата, посветена на историята на с. Джулюница, разкриваща градинарството в миналото и описваща историята на селото чрез записките на Георги Калчев – син на известния писател Цоньо Калчев, отпечатана във връзка със второто издание на карвинг фестивала.

Занаятчии ще правят нагледни демонстрации на различни традиционни техники за изработка на предмети и сувенири, като всеки желаещ ще може да се докосне до тайните на направата им.

Най-малките гости на фестивала по традиция ще могат да рисуват на воля на детския пленер „Рецептите на баба”, който ще покаже и изложба от наградените в едноименния конкурс рисунки.

Свързани новини