search icon

Любопитно

''История на красотата'' - за драмата и борбата с анорексията

Нети влиза в ролята на Василия Стоилова във филма на БНТ

Една история за красотата, но без хепиенд, а с  трагичен финал, ще разкажат репортерът на БНТ Росен Цветков и режисьорът Николай Василев в понеделник, 15 април, в рубриката "В кадър".

Художничката Василия Стоилова от рода на Пейо Яворов е на 28, когато умира, падайки от шестия етаж. Загадка остава дали сама е сложила край на живота си или смъртта й е нелеп инцидент. 15 от тези години Василия прекарва в ада на анорексията, рисувайки образите й в свои картини.

Днес нейната майка Явора се бори за спасението на други болни от анорексия. Като Кристина, една от героините на филма, чийто кантар е застинал на 20 и няколко килограма.

Специално за "История на красотата" певицата Нети влиза в образа на Василия, четейки дневници с послания, които талантливата художничка е написала преди смъртта си. Името на лентата, заснета от оператора Борислав Георгиев, не е случайно - така се казва последната книга, която Василия така и не успява да изчете.

За изкуството и живота между килограмите и кантара, за храната без вкус и жаждата за самоунищожение. За бягството от света и за лъжите на огледалото.

Документалният филм "История на красотата" е в деня, в който се навършва една година от смъртта на Василия, понеделник от 22.00ч. по БНТ1.

Свързани новини