search icon

Любопитно

БНТ откри изложба плакати ''Златният Орфей'' (снимки)

Българската национална телевизия отвори врати за специална изложба на съхранени през годините над 30 оригинални плакати от годините на фестивала „Златният Oрфей”

Българската национална телевизия отвори врати за специална изложба на съхранени през годините над 30 оригинални плакати от годините на фестивала „Златният Oрфей”.

Черно-белите и цветни постери са любезно предоставени на националната телевизия от клуб „33 оборота”, а на тях са снимките най-големите български и чужди звезди. Едни от най-ярките имена на българската естрада, участвали във фестивала уважиха откриването. Йорданка Христова и Нели Рангелова бяха само част от гостите, които откриха незабравимите фотоси от годините на най-мащабното събитие в България.

Изложбата е в памет на художника Дянко Дянков, който е и автор на плакатите. Събитието откри Драгомир Драганов. „Благодарение на тази изложба е жива паметта на ''Златният Oрфей''. Тук тя е в дома си, на мястото, на което ще се чувства най-добре.”, каза Драго при откриването. Експозицията е разположена пред новинарското студио 6 и ще остане в БНТ до края на декември.

Сред гостите на откриването  бяха и водещите на фестивала през годините - Нели Топалова и Миодраг Иванов, режисьорката Ласка Минчева, изпълнителите Ани Върбанова и Петко Петков, проф. Мария Ганева, Янко Миладинов, Даряна Генова, както и още много приятели на „Златният Oрфей”. Под звучите на най-големите хитове на фестивала, гостите си спомниха за златните времена, когато той е обединявал популярната музика.

„Идеята за ''Златният Oрфей'' ни събира тук, но не с тъга. Това е спомен за успеха от миналото, който ни топли и до днес. Представях песни на 9 издания на фестивала, но най-важното е, че той беше важен за българската култура, така ние общувахме помежду си и с публиката. Хубаво е, че имаме памет и нека не се забравяме”, с емоционални думи коментира Йорданка Христова.

Събитието имаше и благородна кауза. Гостите можеха да закупят символичен билет, който да подарят на свои близки и приятели, който служи за вход за изложбата. „По този начин искаме да помогнем на наш колега да посрещне предстоящите празници”, обясни Йорданка Христова. Събраните средства ще бъдат дарени на Борис Гуджунов, с пожелания за красива и весела Коледа.