search icon

Любопитно

Взеха и "Свири, щурче" на Лили Иванова

Лили Иванова остана без поредният си хит

Лили Иванова остана без поредният си хит.

Композиторът Найден Андреев неочаквано забрани на естрадната легенда да пее „Свири, щурче" на юбилейния си концерт в зала „Арена Армеец", пишат от „Всеки ден".

Авторът на парчето се възмути от естрадната прима, която миналата година го придумала да направят заедно албум с общите си хитове, а след това по негово мнение започнала да се държи надменно. „Все едно, че моето творчество е нейно собствено", бесен е Андреев. Освен от високомерието на Лили, той се ядоса и на факта, че певицата ще печели пари на негов гръб, без дори да го уведоми какво ще пее. „Свири, щурче" засега ще продължава да се излъчва в ефира на радиостанции и телевизии, което ще носи приходи от авторски права на Найден Андреев. Но няма да се изпълнява по концертите, от които Лили взима хонорари.

Това е поредната капка в морето от хитове, които Лили Иванова вече няма да изпълнява заради безумната й война с композиторите. След този скандал феновете вече се питат какво точно ще слушат на 22 ноември, когато е насрочен концертът й в най-голямата зала в България, събираща 15 хиляди души.

Първата крачка към орязването на репертоара й беше направена от Митко Щерев, с когото естрадната прима работи още от началото на 70-те години на миналия век. Още преди 10 години той отсече, че неговите песни повече няма да се пеят от Лили - дължала му пари за авторски права. Публиката остана без „Осъдени души" и още над 10 хита, но пък спечели зрелищни съдебни дела, в които композиторът се опита да докаже, че естрадната прима не знае нотите.

Бившият й партньор в творчеството и живота Асен Гаргов пък забрани изпълнението на повече от 20 парчета, сред които и „Детелини". Тук обаче спорът не беше толкова за пари, колкото на лична основа. Двамата се разделиха още преди 20 години и оттогава не си обелват и думичка.

Поредният композитор, с когото Лили Иванова се скара, е Тончо Русев. За щастие на феновете засега той не е наложил вето върху песните си, сред които са емблематичните „Панаири", „Ти сън ли си?", „Не всичко е пари, приятелю". Но пък отношенията между двамата се обтегнаха дотам, че примата бойкотира концерта за 80-та годишнина на композитора. Тончо е обиден на звездата, защото в биографичната си книга го нарекла „ченге". Лили има забрана да пее и „Ветрове" от композитора Герасим - отново заради пари.

Самата Лили се закани, че отсега нататък няма да се обръща назад и ще пее пред публика само новите си песни. Затова в рекламата на концерта в „Арена Армеец" звучи най-новото й парче - „Те не си за мен".

Свързани новини