search icon

Любопитно

Избират Оскарите електронно

Новата онлайн система ще бъде използвана за пръв път в 85-годишната история на Оскарите

Гласуването за Оскарите става електронно за пръв път в историята.

Идеята е процесът да се ускори и да се даде шанс на новите и по-млади хора, които да влязат в Американската филмова академия.

Новата онлайн система ще бъде използвана за пръв път в 85-годишната история на Оскарите и ще влезе в действие февруари 2013 г.

Освен това номинации за престижната награда ще бъдат обявени 5 дни по-рано в сравнение с предходни години.

Така че претендентите за Оскар ще са ясни преди Златните глобуси, които са на 13 януари. За 6000 членове на Академията обаче е предвиден преходен период, в който ще им бъде позволено да ползват и досегашните хартиени бюлетини, в който ще отбелязват избора си за на най-добър актьор, филм и режисьор, сценарист и др.

Досега картите с решенията на членовете прелитаха по цял свят, режисьори, актьори, сценаристи, продуценти и ключови имена от филмовата индустрия пращаха по пощата листовете.

После резултатите се брояха и отбелязваха ръчно от консултантската компания PricewaterhouseCoopers.

Според анализаторите обаче електронното гласуване вероятно ще затрудни някои от членовете на Академията, особено тези които са по-възрастни, или пък онези с по-консервативни възгледи.

„Повечето хора си представят хората от Филмовата академия като 90-годишни старци, които никога досега не са отваряли имейл през живота и смятат интернет за опасно зло“, обяснява Том О'Нийъл от Goldderby.com. - Електронната система може да откаже възрастните от гласуването и те да отстъпят място на по-младите.“

От академията обясниха, че са представили онлайн системата за гласуване на своите членове след продължителни консултации.

Сега участниците в избора ще могат да получат съвет в няколко електронни станции, които ще бъдат в Лондон, Ню Йорк и Лос Анджелис, освен това ще бъде открита и 24-часова телефонна линия за помощ.

Според Скот Фрайнбърг от  Hollywood Reporter вероятно идеята е сесията по номинирането на филмите, която почва от ноември и продължава до февруари със самата церемония, да бъде съкратена и улеснена. Досега самата кампания по избора е била твърде голяма и скъпа.

Тази година самите номинации са изместени на 10 януари, 5 дни по-рано, като причината е да бъде шанс на аудиторията да изгледа възможно най-много номинирани филми преди самата церемония. 

Свързани новини