search icon

Top stories

Мишел Обама се появи без дрехи

„Първата дама – като робиня!”, гръмна пресата на Запад

Първата дама на Съединените щати Мишел Обама се появи без дрехи на корицата на испанското лайфстайл списание Fuera de Serie.

Тя лъсна по вестникарските будки, седнала на стол, обвит в американското знаме, почти във вида, в който я е майка родила. Наметната е само с леко бяло покривало, което обаче не скрива съблазнителната й гръд.

И макар всичко това да е само колаж, изображението разбуни духовете. То е резултат от фотомонтаж, който поставя лицето на Мишел в тялото на черната поробена жена от картината „Портрет на една негърка” на френската художничка Мари-Гийемин Беноа, която е показана пред публика за първи път през 1800 година.

„Първата дама – като робиня!”, гръмна пресата на Запад. Много от консервативно настроените американци приемат изображението като тотална обида към страната им – от една страна съпругата на президента е изобразена гола, а от друга се прави недвусмислен намек за африканските й корени и робското минало на предците й.

Това в САЩ се счита за абсолютно недопустима проява на лошо възпитание и расова дискриминация. А в условията на предизборната кампания зад Океана, която набира все по-голяма скорост, може да се тълкува и като политическо послание – „Белият дом се напълни с роби”.

Авторка на колажа е художничката Карин Першерон-Даниълс. Тя твърди, че провокативното изображение цели да покаже алтернативната неочаквана реалност.

Самата статия, която е повод за създаването на колажа, е със заглавие „Мишел, внучка на роб, първата дама на Америка”.

Свързани новини