search icon

Любопитно

Деси Добрева слагала кисело зеле и туршия в САЩ

"Най-добрата кухня е майчината", категорична е Деси

Деси Добрева печели фенове не само с глас и чар, но и с манджи.

Певицата, която днес кръщава дъщеря си Алина във Варна навръх първия й рожден ден, е голям майстор с черпаците. Нюхът й за подправките е вроден, също както и талантът й с микрофона.

Тайните на кулинарията чаровната певица е научила от майка си. Сръчността при традиционните манджи пък краде от баба си. "Най-добрата кухня е майчината", категорична е Деси. И дори на хиляди километри от родината, докато учи в САЩ, не пропуска да се развихри. Кани на крем карамел приятели и съседи, но това, с което очарова американците, е домашната туршия, пише "Стандарт"

Всеки, който я е опитал, е признал уменията на Деси. Тя слага и кисело зеле в нюйоркския си апартамент, но го забравила до май, така че не успяла да дублира овациите. Хубавото е, че на американския пазар се намира подобно на родното зеле. И с него приготвя незабравима новогодишна пуйка. Птицата била толкова голяма, че не се побирала в печката, така че Деси трябвало да я разреже, но всички на купона облизали пръстите си. А на другия ден останало и за колегите й.

"По празници задължително се спазваха традициите", спомня си Деси за престоя в САЩ. На Бъдни вечер - винаги седем постни ястия. Царица е на лещата, сармите и боба. С баницата пък направо побърквала янките.

Освен с традиционни български вкуснотии Деси обича да експериментира с рецепти от всички краища на света. Последната й страст е аюрведа готвенето. Макар че то е изключително популярно в Америка, Деси не оттам се запалва по него. Първо посещава курс в Германия, а миналата седмица се доусъвършенства в тайните на древната индийска кухня във Варна.

Тя е много лека и енергетизираща. Ядеш по-малко, а се наяждаш доволно. Чрез тази храна се лекуваш, без да взимаш допълнителни лекарства, обяснява Деси тайните на аюрведата. В момента тя разучава различни техники и тества подправки, повечето от които се намират трудно на българския пазар. Набляга на треви, които имат лечебни свойства, много ядки и странни комбинации като лимонов ориз с канела и кардамон, които изненадват с източния си вкус, пишат от lifestyle.bg.

В курса научава да върти и нахутени хлебчета, които й стават любими. Възнамерява дори да ги приготвя за дъщеря си, когато стане достатъчно голяма за твърда храна. Засега малката Алина е на кърма и пюрета. Нахутените хлебчета могат да се ядат така, но ако се намажат с масло, стават божествени, обяснява Деси. Но не с какво да е масло, а пречистено, което се получава чрез термична обработка. Обикновеното масло се разтапя, пяната, която се образува, след като заври, се премахва, а течността се прецежда. Отцеденото масло става без миризма и без вредни съставки, обяснява Добрева. Въпреки че аюрведата е веганска храна, Деси не се отказва от месото, а и не иска. Обича да хапва всякакви месни манджи.

Певицата си пада особено и по италианската кухня. Пастата е от честите блюда на трапезата й. Тайните на спагетите научава от приятели италианци - знае, че не трябва да се сварят напълно, а да останат леко твърди. В доматения сос пък слага малко захар. Обича китайска и японска кухня, но не и имитациите по тукашните ресторанти.

Свързани новини