search icon

Любопитно

Лов на диви патици

Зилов (Иван Юруков), героят без нито едно положително качество, се опитва да сглоби пъзела на живота си в новата премиера на Народен театър "Иван Вазов"

Зилов (Иван Юруков), героят без нито едно положително качество, се опитва да сглоби пъзела на живота си в новата премиера на Народен театър "Иван Вазов".

За първи път пиесата на Александър Вампилов "Лов на диви патици" се поставя у нас през 1978 г. на сцената на Сатиричния театър. Сега един от най-значимите и успешни имена на съвременния руски театър - Юрий Борисов, представя постановката и на сцената на Народния театър.

"Лов на диви патици" Вампилов пише през 1968 година. Постановката е призната за връх в товрчеството на драматурга и за една от най-добрите пиеси в световния репертоар. Текстът е предизвикал толкова множество спорове и различни тълкувания, че дори се заражда понятието "загадката Вампилов".

"Пиесите на Вампилов – пише през 1978 г. американският изследовател Джеймс Е. Бърнард – представляват връхна точка в опитите на руската драматургия да се освободи от хегемонията на безконфликтната драма, окупирала руската сцена след Втората световна война".

В спектакъла са използвани откъси от "Поема за въздуха" на Марина Цветаева, както и част от произведенията на Фредерик Шопен.

От Александър Вампилов
Драматург: Георги Борисов
Постановка: Юрий Бутусов
Участват: Иван Юруков, Валери Йорданов, Леонив Йовчев, Николай Урумов, Снежина Петрова, Ирмена Чичикова, Теодора Духовникова, Александра Василева, Дарин Ангелов

Източник: