search icon

Съдби

Михаела Стоичкова: Не съм надута кифла

"Има много завистливи коментари - била съм лиглата на тати, той ме издържал. Какво съм им направила на тези хора?"

Само няколко седмици остават до старта на петия сезон на "Стъклен дом".

Тогава редом със звездите от сериала на малкия екран ще застане едно почти непознато като визия у нас момиче. Само като визия, защото името й често върви преди нея самата.

Михаела, по-голямата дъщеря на Христо Стоичков, е от двайсетина дни на снимачната площадка. Играе себе си, което според нея е много по-лесно, отколкото да влиза в кожата на измислен герой. В сериала ще се появи на шумно парти, организирано в дома на някои от главните персонажи, и така ще завърти главата на един от тях, че ще обърне цялото действие.

"Асен Блатечки? Да, готин е. Но и всички други са такива. Не мога да издам с кого ще имам сцени", усмихва се Стоичкова пред в. "24 часа".

На снимачната площадка всички й помагат. Разбира се с актьорите, а нерядко баща й праща поздрави по нея на Елена Петрова, защото двамата се познавали отдавна. Мика, както я наричат приятелите й в чужбина, е много далече от актьорската професия, но това не й пречи да се учи в движение.

Има опит пред камера - била е тв водеща в Испания, където всъщност минава по-голяма част от живота й. Покрай работата на баща си обикаля къде ли не - Италия, Япония, САЩ. Затова сега, когато се завръща за по-дълго в родната си страна, й се налага да взема уроци по български.

Преподавателката й обяснява на английски - него Мика знае най-добре, макар да владее още 5 чужди езика.

Уроците изобщо не са някаква приумица. Освен че ще се снима в "Стъклен дом", Михаела ще прави и свое телевизионно предаване. Вече е измислила концепцията за него, събрала е екип и дори преговаря за старта му. "Бих искала да е свързано с Би Ти Ви. Ще е нещо, което не сте виждали досега, но няма да издавам повече", обяснява тя.

Макар Стоичкова да има награда за най-добра спортна журналистка от Испания, предаването й няма да е само за спорт. В него ще има от всичко по малко. "Сигурна съм в себе си и че ще успея, защото съм голям инат", смее се Михаела.

Подкрепят я и всички от семейството й. За татко си казва, че никога не й се е карал и по-строгият у дома е майка й, а не Камата.

"Баща ми живее в света на футбола, ние се съобразяваме с неговата работа", разказва тя. Дори когато на Стоичков му предстои да вземе сериозно решение, той сяда със семейството си на масата и го обсъжда. Най-вероятно така е било, когато заминава за първи път за Барселона през 1990-а, но Мика няма как да знае, защото тогава била едва на 2 годинки.

Но още си спомня как играе с куклите си Барби под скамейките на стадиона, докато баща й има тренировки или мачове там.

"Той много би искал да има момче и да стане футболист, но ние сме две сестри", казва Михаела.

И тя, и сестра й, която е по-малка от нея и сега учи бизнес в САЩ, така и не се замислят да тръгнат по стъпките на Камата и да се занимават професионално със спорт. Ритат топка, но само докато играят с приятелите в детските си години. Дори им е по-забавно да карат колела по улиците в Япония, отколкото да са на игрището.

Тогава Христо Стоичков е в японския футболен отбор "Кашива Рейсол" и със семейството си живее на 20 км извън Токио. Михаела пътува до Страната на изгряващото слънце само през ваканциите, защото продължава да учи в Испания. "Беше като приказка - всичко зелено. Японците са най-възпитаните и чистите хора. Дори не си слагат парфюми, защото според тях те били само за мръсни хора. Там научих не японски, а португалски, защото повечето в отбора бяха бразилци", разказва Михаела.

Докато обикаля държавите, завързва приятелства къде ли не. Още си спомня как веднъж, когато вечеряла със семейството си в Барселона на ресторант, едно момче потърсило телефона й.

Той беше на около 14-15 г., и аз бях на такава възраст. Попита ме дали мога да му дам номера си, защото беше пристигнал наскоро и още нямаше никакви приятели", спомня си Стоичкова. От малка се знае и с Жерар Пике, а той пък скоро я запознал с приятелката си - певицата Шакира.

Освен всичко останало тя е живяла и в Швейцария, но не покрай баща си, а заради приятеля си Дани Клос. Там тренират пилотите от Формула 1, какъвто е и той. Двамата отсядат в малка дървена къща, а наблизо имало няколко крави и кокошки, които стопаните на къщата гледали.

"Той много се грижеше за мен, заедно ходехме по състезания", разказва тя.

Двамата са заедно 3 г. Разделят се, защото Михаела иска да прави своя кариера, а не да стои зад неговия гръб, макар и до днес да поддържат приятелски отношения. Стоичкова завършва спортен мениджмънт, маркетинг и пиар. Но още когато е на 20 години, започва да се издържа сама.

Става радиоводеща заедно със своя приятелка - правят сутрешен блок, в който има и новини, и лайфстайл, дори и шеги. Явно се справя добре, защото й предлагат да се включи в тв предаване и да коментира мачове. Преди това минава тежък кастинг - шест месеца продуцентите избират кое от 40-те момичета да участва в изданието им.

"Избраха мен и почнах в "Ла Ронда" в Барселона. После ме поканиха да коментирам в Мадрид мача "Реал" - "Барса", обяснява тя. Зрителите толкова я харесали, че й дали наградата за спортна журналистка.

Така постепенно Михаела влиза в тежък график - от 6 ч сутринта до 12 ч води радиопредаването си, след това 4 часа подготвя материалите за следващия си ден, вечерта в 9 ч трябва да е в студиото за грим, а половин час след това - да излезе в тв ефира и да се прибере чак в 2,30 ч. И така от понеделник до неделя. "Как да не си дойда да си почина малко", усмихва се тя.

Прибира се в София миналия декември. Празниците изкарва с близките, горе-долу тогава се среща с продуцентите на "Стъклен дом". Те правят и документалния филм за баща й, който утре има премиера на "София филм фест". И тогава се заговарят на шега за участието й в сериала.

Сега не само познатите й пожелават успех. Миналата седмица възрастна жена я спира в парка и я заговаря. Разпитва я за сериала, после разказва за дъщеря си, която живеела в чужбина, и така - 20 минути.

"Говоря с всеки по улицата, не съм надута кифла", смее се Михаела.

И много се учудва на измислиците на жълтите вестници по неин адрес;

 "Има много завистливи коментари - била съм лиглата на тати, той ме издържал. Какво съм им направила на тези хора? В Испания това го нямаше", възмущава се тя.

Михаела разказва, че нито е била сгодена някога, нито в момента си има гадже, както пишат клюкарските издания. И е решена да покаже на всички на какво е способна.

Свързани новини