search icon

Любопитно

Продават "Оскари"

15 използвани статуетки на търг. Самите носители на "Оскар" нямат право да ги продават за повече от долар.

По информация на "Ройтерс" ще бъдат пуснати 15 статуетки "секънд хенд" на търг. Колко ли ще струва да си купите "Оскар".

Аукционът ще се състои на 28 февруари и ще представлява най-голямата колекция от статуетки на Академията, предлагана някога на търг. За да си купите Оскар трябва да отидете в аукционна къща "Нейт Д. Сандърс" от Лос Анджелис.

Продават се наградите на: Херман Манкевич за сценария на филма "Гражданинът Кейн" от 1941 г,  "Оскар"-ът за най-добър филм за 1933 г., присъден на филма "Кавалкада", както и статуетките за монтаж и оригинална музика за класическата лента "Най-добрите години от нашия живот" от 1945 г.

Участниците ще могат да наддават и за операторския "Оскар" на Грег Толанд за черно-бялата лента "Брулени хълмове" от 1939 г.

Рекордната сума от 2 милиона долара е печалбата, която се очаква да се достигне от продажбата.Събитието е интересно и имайки в предвид факта, че статуетките не могат да бъдат продавани от носители на "Оскар". Това гласи правило на Академията - отличените със статуетки могат да ги продат само за 1 долар и то не на друг, а обратно на Академията.

Наградите "Оскар" изключително рядко се предлагат на търг. С цел да спре публичните продажби, през 1950 г. Академията за кинематографично изкуство и наука въвежда правило, забраняващо на носителите на престижното отличие да продават статуетките си. Те могат да ги предлагат само на Академията срещу номинална сума от един долар.

Покойният Майкъл Джексън е дал над милион и половина долара на подобен търг - за статуетка за най-добър филм за 1939 г. за "Отнесени от вихъра".