search icon

Съдби

Башар Рахал: Българинът обича да се смее на собствените си грешки

Колкото и да са хубави някои комедии за Америка, те си остават в американския хумор

Башар Рахал се завърна от Америка за предпремиерата на най-новия бг филм „Корпус за бързо реагиране“.

Лентата тръгва по кината на 2 март. В нея Башар, който познаваме и като един от лошите, Шаки от „Стъклен дом“, играе циганинът Кутрум.

Стана ясно че, актьорът скоро влиза и в друг тв сериал по bTV, "Домашен арест".

- Ролята на рома Кутрум в „Корпус за бързо реагиране“ е писана специално за вас?

- Да, може би и затова се е получила добре. Може би са си представяли, че този човек трябва да изглежда точно така. Нямах притеснения, когато прочетох сценария, си казах, че е толкова смешно, няма как да не играя.

- Ролята е комедийна!

- Всички са много изненадани, аз не мога да разбера защо!. Аз по принцип съм комедиен актьор, но американските режисьори почнаха да ме ползват за драматични роли, после и българските започнаха да виждат в мен нещо драматично. Както е със „Стъклен дом“. А в театъра аз винаги съм се придържал към комедията. Сега съм малко поостарял, по-земен, но не значи, че се променям. Аз още си нося чувството за хумор, но сега става по-извратено, черно, по-друго.

- Откъде се вдъхновихте да изиграете този нетипичен ром?

- Като го прочетох, си представих как ще изглежда, как ще е облечен, с какви обувки. Без никакви преигравки, без нищо в повече, да няма злата. Да не е клише и в същото време си носи ромското в него. Ромът учи българите на търпение, добър психолог е. Мисля, че се е получил добър филм, без претенция. Хората да отидат да си купят пуканки, да го гледат и да се смеят.

- В България не се снимат много комедии, защо се получава така, толкова ли сме тъжни?

- Българинът обича да се смее на собствените си грешки и самоирония. Да му е близичко до неговото мислене. Колкото и да са хубави някои комедии за Америка, те си остават в американския хумор. Аз живея вече 12 години в САЩ усещам, че на мен са ми смешни, защото познавам бита им. Наскоро си дадох сметка за хумора на Джей Лено, колко от смешките аз ги разбирам, но когато се опитам да ги преразкажа, тук не се усещат. Ето така и с „Шрек“, в който има толкова американски хумор, както и да го преведеш, българите няма как да го разберат. Същото е и с нашият хумор.

- Дали тогава американците ще разберат смешките в „Корпус за бързо реагиране“?

- Не знам, трябва да пробваме. Длъжни сме да опитаме.

- Какво се случва сега с българското кино според вас?

-Ние вървим на пред, просто е въпрос на преход. Всичко се нарежда. Стигнахме дотам, че ето с премиерата на нашия филм, ще има и друга, пак на българска лента „Чужденецът“. Две български заглавия в един ден, може да бъде само празник за българската култура.

-Играете и в телевизията, и киното

- Не са толкова различни, те са вид филм, едното се снима по един начин, другото по друг. Когато е телевизия има по-малко екстериори, по-вътрешни кадри. Като цяло имаш повече минути, които да заснемеш за определено време. Филмът е доста по-премерен, сценарият я определен. В „Корпус за бързо реагиране“ например импровизирахме много. Стамбата е такъв режисьор, че дава да импровизираш, обира те, когато прекалиш. Ако не прекалиш, ти казва: „Я, можеш още!“ Във филма няма пошъл хумор, всичко е пререно и в същото време няма претенция да е нещо кой знае какво.

- На снимките е било купон.

- Снимките бяха суперприятни. Да се работи с Мариан Вълев е чудесно, само с поглед се разбираме. Всъщност той беше човекът, който ми каза за ролята: „Стамбата и другите се притесняват да ти се обадят, затова аз ти звъня, Башенце.Ти нали знаеш, че ако е гадно, аз няма да се съглася. А аз съм се съгласил.“ Аз поисках да видя сценария, бях твърдо убеден, че ще откажа, защото знаех, че трябва да играя ром. Но когато го прочетох си казах, че е феноменално, адски смешно е.

- Играете в „Стъклен дом“, телевизията е мощна медия, не ви ли плаши това, че хората ще почнат да ви възприемат с един-единствен образ. Така както се случва с Джаро, Куката и другите тв любимци.

- Това е част от професията. Всички световноизвестни актьори, като направят някоя запомняща се роля, ги свръзват с това. Вижте в „Приятели“ как не могат да се спасят от образите, които са си създали – Джоуи, Чандлър и след това трудно ги възприемат в кино. Но аз не мисля, че нашите сериали са точно такива. Не са по този начин поставени, че така да те обгрижват и ангажират с този ти образ, така че той да остане завинаги с теб и после винаги да те възприемат като лошия или добрия, или Джаро. В момента, в който Джаро почне да снима в комедия, той ще стане другият герой.

Източник: dartsnews.bg

Свързани новини