search icon

Любопитно

Дори Google почете Джобс с линк към официалната страница на Apple

Поклонници му отдават почит в магазините на Apple

Вместо характерните изображения, които Google публикува на хоумпейджа си по различни поводи, след смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс технологичният гигант направи нещо уникално.

Под полето за търсене в Google имаше линк към официалния уебсайт на Apple заедно с годините на раждането и на смъртта на Джобс, пише dnevnik.bg.

Световните медии отбелязват огромната почит, която всички технологични компании и световни лидери оказват на един от най-забележителните мислители и предприемачи на своето поколение.

И двамата основатели на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин публикуваха в социалната мрежа Google+ изявленията си за загубата на Джобс.

"Той беше велик човек с невероятни постижения и изключителна интелигентност. Той винаги можеше да каже с няколко думи това, което си си мислил, още преди да го помислиш. Фокусът му върху преживяването на потребителя над всичко винаги ме е вдъхновявал. Той се свърза с мен, когато станах изпълнителен директор на Google и ми предложи съветите си, макар че не беше никак добре", казва Пейдж в изявлението си.

"От най-ранните дни на Google, когато аз или Лари сме търсили вдъхновение за визия или лидерство, не трябваше да поглеждаме по-далеч от Купертино. Стив, твоята страст към съвършенство е усетена от всеки, който някога се е докосвал до продукт на Apple (включително и Макбука, от който пиша в момента). Усещал съм това няколкото пъти, когато сме се срещали. От името на всички нас в Google и въобще в сектора на технологиите, ще ни липсваш много. Моите съболезнования на семейство, приятели и колеги в Apple", пише Сергей Брин.

Поклонници отдават почит на Джобс в магазините на Apple

Поклонници на Стив се стичат в магазините на компанията по цял свят, за да отдадат почит на гениалния визионер, преобразил всекидневието на милиони, съобщава "Ройтерс".

Те изпълват фирмените магазини Apple в Ню Йорк, Шанхай, Хонконг, Сидни и други градове. Повечето от тях носят цветя, свещи, снимки на Джобс и продукти на създадената от него компания Apple.

Край дома на Джобс в Пало Алто в Калифорния също прииждат хора.

Пред централата на Apple в Купертино, Калифорния, знамената са свалени наполовина, а на близката ливада опечалени фенове оставят цветя.

"За мен няма разлика между Стив Джобс и Луи Пастьор", казва Читра Абдолзадех, здравен служител в Купертино.

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Бен Чес, на 29 години, инженер в Интернет компания и бивш стажант в Apple, е дошъл след работа с колата си от Сан Франциско, за да остави цветя пред централата на компанията.

Призори в магазина на Apple в Сан Франциско хората държат снимки на Джобс върху техните iPad и оставят картички с надписи "Благодаря ти, Стив" и "Мразя рака". Навсякъде има свещи и червени ябълки, разказва репортер на "Ройтерс".

Компютърните фенове в Китай са особено развълнувани, отбелязва "Ройтерс".

"Дойдох тук, за да видя как работят в първия ден, след като загубиха Стив Джобс", казва Дзин И, на 26 години, който е дошъл в най-големия магазин на Apple в Шанхай, отворил врати през миналия месец.

"Аз също дойдох, за да изкажа съболезнованията си по свой начин. Днес е толкова тъжен ден. Той създаде джаджи, които промениха възприятията на хората към машините."

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Смъртта на 56-годишния технологичен гений Стив Джобс предизвика истинска буря от реакции и в социалните мрежи.

Сайтът на списанието Fast Company е събрал пъзел по пъзел истинска мозайка от туитове за бившия изпълнителен директор на Apple, пуснати от потребители. Вижте цялото своеобразно есе от Туитър в памет на Джобс:

Смъртта на Стив Джобс стана най-важната тема от най-важните теми (@deliacabe). Той беше (@deliacabe) най-иновативният от нашето поколение (@SteveCase). Малко хора имат визия, която прилагат и реализират с подобна прецизност и усърдие. Той е идол за хората, обсебени от желание да контролират (@anamariecox). За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това беше огромна чест (@billgates). Заветът на Джобс е светлината, която струй от всяко едно от блестящите чудеса, които сложил в нетърпеливите ни ръце (@carr2n).

Стив Джобс беше гений, който ще бъде запомнен като бяха запомнени Едисън и Айнщайн. Идеите му ще оформят света през следващите поколения (@mikebloomberg). Пиша нашия общ некролог за сбогуване със Стив (нещо, което не съм правил никога преди, защото ми е изглеждало жестоко), а пръстите ми не желаят да помръднат(@jason_pontin). Може би няма по-голямо признание за успеха на Стив от това, че голяма част от света научи за кончината му чрез устройството, което самият той е създал (приветствано от президента Обама) (@pfeiffer44).

Никога не съм бил толкова тъжен за смъртта на някого, когото не познавам (@glennf). Чувствам се зле, че никога не му написах писмо, в което, даже и да не беше прочел, бих му обяснил как неговият гений промени живота ми (@rosannecash). Радостта и насладата, които първия ми Mac ми донесе се отразиха на всичко, което създадох на него (@shobe). Никога не съм бил фен на Apple, но винаги ще съм фен на Стив Джобс (@weldpond). Много рядко се появява някой, който не просто поставя летвата високо, но създава изцяло нов стандарт за мярка (@candylion5).

Благодаря ти за това, че ни спаси от посредствеността (@om). Благодаря ти Стив Джобс за iPad - най-добрият помощник при гледането на малки деца (@matthewherper). Благодаря ти, че направи 1984 г. много различна от "1984" на Оруел (@adnys). Изключете си iPhone--ите за час в памет на Стив Джобс. Когато отново ги включите, спомнете си колко различен е животът ви заради неговата работа (@thatdrew). Тази вечер едно 5 годишно дете се моли (наистина): Господи, моля те забавлявай се тази вечер с човека, който изобрети iPhone и iPad (@nicolebernier). В памет на Стив Джобс натиснете Shuffle на музиката ви за следващите 24 часа (@annkpowers). Светотатствена картина: Стив Джобс пристига в Рая. Музиката е ужасна. Джон Ленън блъска по вратите: "Стив! Измъкни ме оттук" (@tcarmody). Кучето ми вие страшно, предполагам това е неговият начин да изрази почитта си към Стив Джобс (@pwthornton). Знам с абсолютна сигурност, че никога няма да успея да направя животът си толкова значим, колкото беше твоят. Почит! (@clevertitletk)

Знамената пред централата на Apple са вдигнати на половина (@mental_floss). Наистина е трогващо да видиш, че всеки туит и пост е за Стив Джобс. Истинското влияние и значимост обаче не се измерват в Туитър (@augieray). Apple промени живота ми. Отново и отново (@poetabook). Почетете Стив Джобс като сътворите неща, които имат значение и които идват от сърцето ви (@hunterwalk).

Хората, които са достатъчно луди, за да си помислят, че могат да променят света, всъщност са онези, които наистина го променят (@jackiyo).

Майната му на рака! Сериозно (@kul).

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Студент от Хонконг създаде най-популярния символ на сбогуването с Джобс

Студент по дизайн от Хонконг създаде изображение, което плъзна като горски пожар из Интернет след новината за смъртта на Стив.

Комбинацията между логото на компанията "Епъл" и профила на нейния съосновател станаха световен хит заради минимализма си и вълнуващия символизъм, съобщи "Ройтерс". Авторът му е получил предложения за работа, а безброй находчиви търговци веднага превърнаха изображението в златна мърчъндайз мина, поставяйки го по тениски, чаши, значки...

Създателят е 19-годишният Джонатан Мак, студент в Училището по дизайн към Политехническия университет на Хонконг. Идеята му била да вгради силуета на мястото на "отхапаното" парче от ябълката на "Епъл" като символ едновременно на отсъствието и присъствието му в сърцевината на компанията и нейното послание.

Картинката е създадена през август, когато бе обявено, че Стив Джобс напуска, но след новината за кончината му плъзна с бясна скорост из Интернет, събирайки хиляди коментари. Актьорът Ащън Къчър например я постави на профила си в "Туитър".

"Беше откачен ден за мен. Едновременно съм развълнуван и ужасен", сподели Мак пред "Ройтерс". Междувременно младежът получил и предложения за работа като дизайнер. "Направо нямам думи", коментира той след поклонението в магазина на "Епъл" в Хонконг.

"Първоначално смятах да поставя черно лого на бял фон. Но в това не достигаше тъга. Просто исках да е тихо отдаване на почит. Просто едно тихо осъзнаване, че от "Епъл" вече липсва едно парче."