search icon

Любопитно

Милена прави рок училище

Поне 100 хлапета вече са безвъзвратно обречени на рока благодарение на кралицата на жицата Милена

Поне 100 хлапета вече са безвъзвратно обречени на рока благодарение на кралицата на жицата Милена, тежката машина Б.Т.Р., хипарската китара на Евгений Дайнов и младите вдъхновителки от G-Rock.

Втората вечер на фестивала "Рок Разлог" събра почти целия град на площада пред общината.

Пред сцената най-малките буквално пощуряха с учителката си Милена. Рокветеранката, без да се притеснява от ниската възрастова граница на феновете, преподаде няколко урока по "Куклата Мици" и "Чуролино".

А после с лудата си банда заби парчета от цялата си дискография, включително песни, записани и издадени само в Англия.

"В първия куплет се пее: "Едно дърво се клати във Южните Карпати". Сега е ваш ред", така в началото на почти всяка песен Милена поднасяше микрофона към феновете, пише "Стандарт".

Благодарение на новата си даскалка деца, батковци и каки, мами и татковци запяваха в един глас рок класиките. Милена свиркаше с пръсти, ту хващаше китарата, ту здраво стискаше микрофона, но и за миг не остави публиката мълчалива.

Разказа откровено за опита си да пробие в Лондон и поздрави всички българи, осмелили се да опитат късмета си в чужбина и завърнали се отново в България.

За тях заби и последното парче от сета си, за което зад барабаните седна Васко Кръпката. Щурееше по сцената с късата си черна рокля и беше приела благородната мисия да посее рока и в отдалечените от столицата кътчета на страната.

С тази мисия от 700 км, от Силистра, пристигна и най-младата банда на фестивала - мацките от G-Rock. С леко недоверие жителите на Разлог погледнаха под светлините на фестивала, но още с първия акорд щурата китаристка разся всички съмнения и заби по-яко и от момчетата.

Дългите й черни коси се вееха по солата, а тя определено доказа, че няма нито възраст, нито пол за човек, обрекъл се на рока.

Двете вокалистки пък се надпреварваха в галоп зад микрофоните под мощния ритъм на бас китарата - отново в ръцете на тийнейджърка с огнена коса и шарени одежди.

Заредиха се кавъри на най-големите банди в историята под жаркото южно слънце. Guns 'N Roses, Judas Priest, Bad Company и кой ли още не си намери достоен наследник на родните географски ширини.

Привлечени от мощните звуци, група момчета дори успяха да си заформят малко пого и да повъртят дълги коси в публиката като на концерт на истински рок звезди.

Техническият фал с китарата закотви чернокосата китаристка на едно място, но нищо не можеше да спре пръстите й да се разхождат спокойно и чевръсто по грифа.

"Благодарим ви и довиждане, защото тук на сцената ще се качат едни гиганти - музиканти", радостно се сбогуваха с публиката G-Rock, за да отстъпят място за "Магистри"-те на Евгений Дайнов.

Ексцентрични политолог без много увъртане смачка грифа с инструменталното етюдче "Зима", което Еди ван Хален с кеф би се разсвирил. Оказа се, че професорът с еднаква лекота прогнозира изборен вот и дърпа струните на китарата си.

Любовта му към музиката и особено рока и блуса го води и по най-затънтените кътчета на страната, където политик не е стъпвал, а преди няколко години Дайнов си направи и собствен фестивал в селото си Миндя.

Нямаше как да мине и без любимата на феновете на "Магистри" Too Much Rock - парче от първия албум на бандата. А за десерт Дайнов поздрави всичките си колеги с песен, в чиито текст бяха набъркани Васко Кръпката, Камен Кацата, клуб "Суингин Хол", "О'Шипка" и всички култови столични места и личности, символи на свободния рок.

Последни на сцената се качиха момчетата, или по-точно чичковците от Б.Т.Р., както вокалистът Наско ги представи.

Бандата беше най-дълго чаканата на фестивала, а името й се скандираше от самото начало на втората вечер в събота. Публиката изпадна в екстаз, а Наско продължи мисията на колегите си и провокира млади и стари да заучат още няколко български рок химна заедно с него. Б.Т.Р. бяха подбрали най-известните си парчета за дебюта си в Разлог.

"Цвете от луната", "Елмаз и стъкло", "Спасение", "Златна рибка", "Хей, момиче". "Който не знае текста, пляска с ръце", подканяше Наско зад микрофона. А в паузите, докато не пееше, тичаше енергично между колегите си и куфееше с дългите си коси.

Оказа се че по-голямата част от текстовете на Б.Т.Р. бяха доста добре заучени от жителите на Разлог и бандата нямаше проблеми, която и песен да подхванат.

Така час и половина Наско се надпяваше с конкуренция от десетки гърла, за да постави малко преди полунощ финала на първото издание на "Рок Разлог" със "Спасение" и мощна заря. "Това е само първото от едно, две, три, стоте бъдещи издание на този прекрасен фестивал", изпрати публиката Васко Кръпката.

Свързани новини