search icon

Любопитно

Не дават майчински на Деси Добрева

Вече половин година Деси Добрева се чувства като герой от скеча на "Велика България"

Вече половин година Деси Добрева се чувства като герой от скеча на "Велика България", пише в. "24 часа".

Оня, в който Кръстю Лафазанов е чиновничка, която отказва да обслужва гражданите, защото "Системата казва "не".

Ето това чува и певицата, когато отива в Националната агенция по приходите (НАП) във Варна през април. Тогава тя е с голям корем, бременна в 8-ия месец и иска да се увери, че всичките й документи са наред. Оказва се, че институцията е загубила важен документ и в момента Деси няма право на майчинство.

Тя стана майка на 20 юли. Тогава се роди нейната първа дъщеря Алина. Обаче в момента освен радостите около бебето певицата обикаля държавните институции, за да търси правата си.

“Преди 2 години съпругът ми Мартин подаде декларация за повишаване на процента на осигуряване. Оттогава плащам всеки месец по 450 лева. А от януари - 600 лева данъци, тъй като започнах да се осигурявам на 2000 лева”, разказва Добрева.

Точно тази декларация се оказва, че вече я няма в досието й в НАП. Деси не се отказва. Намира и други родители, които имат същия проблем. Така разбира, че случаят е масов.

Пише за проблема си в един от форумите за майки. За 5 дни й отговарят над 400 жени - 80 от тях били в абсолютно същата ситуация. Всички те подозират, че това е вид пирамида за събиране на пари, която след това те лишава от полагаемата сума, докато отглеждаш дете.

Певицата вече знае наизуст целия нормативен ред за майчинство. Тя толкова често ходи в НАП и Националния осигурителен институт (НОИ) във Варна, че в момента познава всички служители. Среща се и с повечето от шефовете.

Един от тях я уверява, че всичко е наред, изкарва й нова декларация през юни - с печат и подпис, и й казва да я занесе в НОИ. Но през юли, няколко дни преди да роди, получава писмо, в което я осведомяват, че документът бил невалиден. Причината - това било изключително сложна компютърна програма и в нея не могат да се нанасят данни със задна дата.

"Документите са ми изрядни. Пазя си разписките и платежните нареждения, с които доказвам, че съм си плащала осигуровките. Каквото се иска от мен, аз съм го направила. Всичко ми е изрядно. Грешката, че този документ е загубен, е ваша", казва Добрева в кабинета на един от главните шефове в НАП във Варна само 2 дни преди да роди. "Свържете се с министерството", отговаря й той. Не отива там, защото получава контракции и влиза в болница. "Два месеца по-късно нищо не се е променило. Вместо да имам нормално майчинство - да не се ядосвам, за да не ми спре кърмата, аз се въртя в кръг - препращат ме от една институция в друга." Разказва, че понякога се случва да вдигне и кръвно. В последния разговор служители на НАП й казват, че по нейния случай се работило месец и бил назначен цял екип. "Но това, че проблемът не е решен, само показва високата неефективност", смята Деси.

Признава, че бебе се гледа трудно. Малко или много тя разчита на тези пари, които всъщност й се полагат. Според певицата държавата изобщо не стимулира младите семейства да имат деца и затова България е с отрицателен прираст на населението.

Добрева е решена да потърси правата си в Европейския съд. "Аз не мога да толерирам това беззаконие. Вече се замислям дали изобщо е добре да отглеждам дъщеричката си тук."

Свързани новини