search icon

Любопитно

Волен Сидеров осъди Слави

Софийският градски съд реши водещият да плати на Сидеров 45 000 лв.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров осъди Слави Трифонов, съобщава в. "Атака".

Софийският градски съд реши водещият да плати на Сидеров 45 000 лв. Присъдата е за клевета и две обиди към националиста, изречени от водещия в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г.

Трифонов дължи и лихва, която се трупа от тези две дати до окончателното изплащане, както и трябва да плати и разноските по делото - 479 лв., решиха още магистратите.

Водещият е осъден, защото е изрекъл неверни и обидни твърдения от екрана на бТВ.

"С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Слави Трифонов) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун". Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите. Съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

От представените пред магистратите доказателства - записи на предаванията на шоуто, съдиите са се убедили, че Трифонов е отправил и още една обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер". Шоуменът се е опитал да се измъкне от правосъдието, като е заявил, че това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му.

За да спасят шефа си, подчинените му сценаристи обяснили, че те, а не Трифонов, са направили и филмовия колаж с кадри от митинги на "Атака" и на националсоциалистическата партия и Хитлер. Това също е прието от съда като обида към лидера на "Атака".

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", е записано в решението на съда.

"Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", аргументират се магистратите.

Свързани новини