search icon

Съдби

Ясен Козев: Миро продължава да не спазва авторските ни права

Певецът изтегли парчето си "Губя контрол, когато" от българския ефир

Причината за решението на Миро да изтегли парчето си "Губя контрол, когато..." от българския ефир е заради неуредени отношения с основните автори на хита Ясен Козев и Крум Георгиев, които са забранили на певеца да изпълнява на публични места тяхното произведение.

Това означава, че Миро няма да може да пее песента по участия, турнета и телевизионни изяви. Забраната на публичното изпълнение е вследствие на изпратена до поп певеца нотариална покана, пише signal.bg.

В съобщение, изпратено до медиите, Ясен и Крум уточняват, че излъчването и ротацията на парчето в електронните медии не са обект на нотариалната покана, тъй като по силата на сключени договори с ползватели правата на авторите са отдавна уредени. И искането на Миро тя да не звучи в българския ефир е само негово.

"Решението да прибегнем до изпращането на нотариална покана е вследствие на многократните ни опити да уредим отношенията си с Миро по общоприетия начин между колеги и партньори. За съжаление и до ден-днешен Миро продължава да не спазва закона и да използва и преотстъпва без наше знание и разрешение авторските ни права върху "Губя контрол, когато...", обясни Ясен Козев.

*Ясен Козев и Крум Георгиев (Снимка: Zar.bg)

Чрез нотариалната покана авторите на "Губя контрол, когато..." са поставили и съответния законов срок, в който певецът трябва да изплати дължимите им авторски възнаграждения от февруари 2008 г. насам за всички видове използване на парчето, които той е осъществявал лично или чрез продуцентската си компания, на която е едноличен собственик и управител.

"Знаем, че решителността ни да спрем изпълнението на "Губя контрол, когато..." ще се отрази на музикалните фенове в България. Правим това обаче, за да заявим категорично, че е крайно време артистите в България да започнат да работят така, както го правят западните им колеги. Убеден съм, че много от колегите ни също ще застанат зад нас, тъй като и те ежедневно се сблъскват с подобни своеволия", уточни още Крум Георгиев, пише dariknews.bg.

Ясен Козев и Крум Георгиев са автори на музиката и аранжимента, заедно или поотделно, на много български хитове през последните няколко години. Сред заглавията са „Топъл сатен" на Галя и Сатен, „Руж" на Петър Антонов и Йоана, „C'est la vie" и „Mr Dj" на Светла Иванова, песента за кампанията срещу рака на гърдата „Утре", „Кажи ми" на Десислава и Ники Анков, „Ей така" на Алекс Жекова, проекта „Bulgaro" и много други.

Свързани новини