search icon

Любопитно

MTV стана на 30

Музикалната телевизия "Ем Ти Ви" (MTV) отбелязва 30 години от основаването си

Музикалната телевизия "Ем Ти Ви" (MTV) отбелязва 30 години от основаването си, съобщи в. "Уошингтън пост".

Продукцията тръгва на 1 август 1981 г., а Video Killed The Radio Star на Buggles е първият клип, който е излъчен по нея.

През своята история телевизията се превърна в част от модерната култура. "Ем Ти Ви" изигра ключова роля в популяризирането на поп, рок, електронната и рап музика, промени начина на промотирането й и изгради концепцията за музикалния видеоклип.

В самото си начало създателите на канала нямат за цел да отразят какво е популярно по радио станциите, а да представят негова алтернатива. В началото той тръгва само в определени градове, като виджеите пътуват до Ню Джърси, за да видят собствените си предавания, тъй като дори кабелните телевизии в Ню Йорк още не са излъчвали "Ем Ти Ви", пише "Дневник".

Сред първите имена, които те налагат са "Юритмикс" (Eurythmics), "Дюран Дюран" (Duran Duran), Принс, Адам Ент, както и вече утвърдени изпълнители като Дейвид Боуи, Род Стюърт и Майкъл Джексън. Освен актуалното тогава ню уейв течение, често в ротация са и представители на по-тежката и рок музика като "Ван Хален" (Vah Halen), "Дайър стрейтс" (Dire Straits) и "Ху" (The Who).

"Ем Ти Ви" има принос и в разбиването на "цветната бариера" в телевизиите. В началото каналът рядко пуска музика на чернокожи изпълнители, заради несъвместимостта й с рок ориентацията на телевизията - решение, което е било често критикувано. Но с представянето на клипове на Майкъл Джексън (най-вече хитовете Billie Jean и Thriller), Уитни Хюстън и Принс, вратата за чернокожите музиканти към поп музиканта е отворена.