search icon

Съдби

Данчо Караджов: Има кадърни хора в България, но няма хора които да им помагат

"В момента критериите на хората са много принизени"

"В България се раждат много песни, които са конкурентни на европейските, но не успяват, защото сме бедни. Има страхотно кадърни хора в България, но няма хора, които да им помагат", каза пред БГНЕС вокалистът от група "Сигнал" Данчо Караджов.

Вокалът на "Сигнал" разкри своята тайна за един златен хит. Тя се крие в "шанса да създадеш парчето навреме и хората да го харесат навреме". Това сподели певецът, който се включи в юбилейния концерт "10 години БГ РАДИО" на площад "Батенберг" в столицата.

"Хората превръщат тази песен в хит, когато я харесат, когато се събират на празници и търсят да я чуят", сподели Данчо.

"За 10 години българската музика стана по-модерна, но сега е по-трудно едно парче да стане хит. Защото навремето нямаше толкова информация, имаше една телевизия и едно радио. В момента каквато и гениална песен да пуснеш, тя пробива много трудно", обясни той.

Според певеца на изпълнителите днес им е още по-трудно заради вкусовете на слушателите, които са различни. "Няма концентрация на вкусове, но едно парче ако е добро, то ще си намери своето място", допълни още музикантът.

За пробив на родна музика в чужбина Данчо Караджов обясни, че това е въпрос с почти невъзможен отговор. "В България се раждат много песни, които по всичко са конкурентни на европейските. Но не успяват, защото сме бедни. Има страхотно кадърни хора в България, но няма хора които да им помагат. В момента критериите на хората са много принизени. Това пак е от беднотията и това което ни заобикаля като политическа система, една псевдо-демокрация, която ни мъчи вече 20 години. Страстите са много ниски, за това българинът се нуждае от нова култура", обясни певецът.

За изпълнителя изкуството продължава да живее, макар и трудно. "Този концерт е една глътка свеж въздух. Стискам палци на всички, които се занимават с музика, защото това е културата, не само за България, но и за света. Трябва да търсим истината тук и да се подкрепяме", сподели още той.

*Миро и Галя

Концертът беше напълно безплатен за феновете на българската музика. Площадът, препълнен с народ, посрещна големите имена от родната сцена, между които Стенли, "Остава", Графа, Любо, Орлин Павлов, Galia, Миро, Мария Илиева, Ивайло Колев, Мона, Нети, Поли Генова, Рут Колева, "Мастило", Криста, Стоян и Елица, V.O.XX., Калин Вельов, Васил Найденов, трупата на Нешка Робева.

На сцената излязоха и фаворитите на българската публика Дони и Момчил, "D2" и Дичо, "Сигнал", Кирил Маричков и уникалният цигулар Васко Василев.

*Мария Илиева

"През последните 10 години българската музика имаше своите пикове и спадове, но се надявам сега отново да се движи нагоре", сподели музикантът Део. "Има някои неща, които си останаха златни като "Сигнал", които продължават да свирят. Има един хора, които лисват и това са Ъпсурт , които са много важен фактор в българската музика", каза той.

*Део и Дичо

В концерта се включиха и младите таланти на България, които заедно с Поли Генова ще представят страната ни на конкурса Евровизия. Минути след изпълнението си на сцената те изразиха своята надежда, че българските изпълнители ще успеят с много инат.

Двама от китаристите на Поли са убедени, че за да успят се нуждаят от смелост. Те са уверени, че българската музика се развива и ще търпи все по-голямо развитие , за да се радваме на все повече качествени български изпълнители.

*Поли Генова поздравява солистката на "Бон бон"

Снимки: Bulphoto

Свързани новини