search icon

Съдби

Василена Радева: Станах режисьор, защото съм бездарна актриса

Реших да стана режисьор, когато разбрах, че нямам талант за актриса

Реших да стана режисьор, когато разбрах, че нямам талант за актриса.

Така отговаря младата носителка на престижната награда "Ст. Камбарев 2001" Василена Радева на въпроса защо се е спряла на режисурата за своя професия. През първите години на съзнателния си живот тя е изцяло отдадена на актьорството.

Качва се на сцената едва 10-годишна. Първоначално ръководителят на детския театрален състав в родния й град Провадия й поверява ролята на пеперуда. След като установи, че се движа ужасно неритмично, ми смени ролята и станах константно цвете, спомня си със смях режисьорката.

Тя е родена на 23 юли 1982 г. в Провадия. Майка й Марта Радева е учителка по литература. За нея мога смело да заявя, че призванието й е да е учител, твърди Василена. Баща й Валери Радев също е филолог по образование, но работи като секретар в общината на града. Брат ми е с година по-голям от мен и това, на което ме научи в детството ми, е да нося на бой. Режисьорката разказва, че двамата са били доста палави като хлапета.

Любимата ни поразия бе да ловим риба в хола на апартамента, спомня си Василена.

Брат й Иван Радев е завършил балканистика и румънистика в СУ "Св. Климент Охридски". Живее в София, работи като кореспондент за националната информационна агенция в северната ни съседка. След 7-и клас Василена напуска родния град и отива да учи в Първа езикова гимназия във Варна. Там продължава с актьорството, записвайки се в театралния състав "Златното ключе". Като ученичка в гимназията започва да пише. Тогава научава, че има и професиярежисьор. "Осъзнах, че за да постигна нещо като актриса, трябва да положа много повече труд и усилия, отколкото другите деца - заклеймява себе си Василена. И допълва: - Там някъде осъзнах, че актьорът е на сцената и влиза в различни светове, а режисьорът е в сянка, но създава светове и това ми хареса повече."

Веднага след като грабва дипломата за средно образование през 2001 г., Василена кандидатства в София. Приемат я психология в СУ и режисура в НАТФИЗ. Не се замисля нито за миг и избира театралната висша школа. Завършва в класа на проф. Пламен Марков.

Дипломната й работа е през 2007 г. с постановката "Сестри" на сцената на Шуменския драматичен театър. Автор на пиесата е руският драматург Людмила Разомовска. Василена се спряла на творбата й, защото се впечатлила от сюжета. Пиесата разказва за християнската прошка и за това как човек трябва да забрави раните си, за да продължи.

През 2005 г. още като студентка е първият й професионален дебют на сцената на Старозагорския театър. Василена Радева режисира "Вампир" на Антон Страшимиров. Пиесата се приема възторжено от актьорските среди. Екипът два пъти гостува на софийска сцена.

Пиесата грабва и три номинации за "Икар" Мартин Каров е номиниран за музиката си. Актьорът Тигрян Торосан влиза в категорията дебют с ролята си на Динко, а Василена Радева е отличена за режисурата си.

Избрах да режисирам "Вампир", защото Антон Страшимиров е много силен автор, който се вглъбява в тъмната страна на човешката душа, разказва Василена. Признава обаче, че за нея вълнението е еднакво дълбоко всеки път, щом види пиесата си на сцената. Връща се в спомените си през 2003 г., когато поставила компилация от "Саломе" на камерна сцена в театралната академия. Гледах спектакъла в кабинката на осветителите и изведнъж от вълнение станах и започнах да танцувам танца на актрисата. Тогава усетих това чувство на единение между режисьор и актьор, което е несравнимо и неописуемо като вълнение, признава Василена.

Мечтата й е да режисира "Майстора и Маргарита".

Василена обича в свободното си време да бъде сред приятели. Твърди, че има доста такива. Един от най-близките й е колегата й режисьор Георги Георгиев. Човекът, откраднал сърцето й - Ивайло Спасов, обаче няма нищо общо с актьорските среди. Двамата са заедно от 5 години. За него Василена казва, че е като феникс, защото от стари селски мотори създава нови ретро красоти. Той определено ме запали по моторите, преди активно ходех с него по моторджийски събори по-скоро като багаж, но сега нямам време, признава младата режисьорка. Двамата имат и домашен любимец. Четириногата им грижа се казва Кайа.

Живее в двора на къщата им в квартал Суходол. Появила се в живота им преди година. Спасихме я от един приют, в който искаха да кастрират майка й, а потомците, сред които бе и Кайа, да ги умъртвят, спомня си Василена.

Източник: в. "24 часа"