search icon

Любопитно

Електронна книга захранваща се със слънчева енергия

Biblio Leaf е отговор на нападките, че четците не са „зелени"

Новият клас устройства за четене на електронни книги често търпят критика от “зелено” мислещите. От една страна, те намаляват употребата на хартия, респ. изсичането на дървета, но от друга – консумират енергия, за разлика от хартиените книги.

Biblio Leaf идва със слънчева батерия, 6-инчов екран от тип e-ink и вградена памет 2 GB.

Това накара някои производители да потърсят екологични алтернативи на традиционните четци на е-книги. Едно такова решение са четците, захранвани изцяло от слънчева енергия.

Корейската компания LG създаде четеца Solar Reader, а японската Toshiba лансира модела Biblio Leaf. Нито едно от двете устройства все още не е на пазара, но перспективите за успех са добри.

Biblio Leaf идва с батерия, зареждана от слънчева енергия, 6-инчов екран от тип e-ink и вградена памет 2 GB, която може да се разшири чрез microSD карта. Моделът поддържа 3G и Wi-Fi достъп до интернет, има сензорен екран и няколко бутона.

По данни на производителя, Biblio Leaf поддържа в готовност за четене 7500 страници с едно зареждане на батерията. Цени на модела все още не са обявени, нито срокове за пускане на пазара, пише technews.bg.

Свързани новини