search icon

Любопитно

Клаудия Кардинале получи орден и мартеница от Вежди Рашидов

Министърът на културата Вежди Рашидов връчи наградата "Златен век" на италианската кинозвезда Клаудия Кардинале

Министърът на културата Вежди Рашидов връчи наградата "Златен век" на италианската кинозвезда Клаудия Кардинале на официална церемония днес от 11.00 часа в Министерството на културата, пише Dir.bg

Актрисата получи най-високото отличие на МК за изключителния си принос към киното. Министър Рашидов отбеляза, че за него е огромно удоволствие да връчи наградата на една легенда в световното кино, на таланта на която се е възхищавал като млад. „Тя е пример как във времето един човек може да изгради личността си като своеобразен световен паметник и да остави едно голямо име в световното кино за много поколения напред”, посочи министър Рашидов.

Видимо трогната от специалното внимание, Клаудия Кардинале благодари на министър Рашидов за високото отличие, което получи. „Много съм щастлива, че в този слънчев ден получавам такъв престижен орден!”, посочи актрисата. Тя каза, че е приятно изненадана от медийното внимание към нея и благодари за топлия прием в България.

Освен отличието, министър Рашидов връчи на Клаудия Кардинале грамота, както и мартеница. Той обясни, че това е една прекрасна традиция за страната ни в началото на месец март и закичи актрисата за здраве.

Една от най-големите звезди на световното кино е специален гост на 15-ия Международен "София филм фест". Тази вечер в зала 1 на НДК ще има галапрожекция в чест на Клаудия Кардинале на реставрираното копие на филма на Лукино Висконти с нейно участие"Гепардът".

"Не съм носталгично настроена", каза актрисата в отговор на въпрос на именития германски режисьор Фолкер Шльондорф, също гост на СФФ, за чувствата й при представянето на "Гепардът". "Миналата година на представянето на режисьорската версия на филма в Кан бяхме заедно с Мартин Скорсезе и Ален Делон, който през цялото време плака, а накрая каза: "Не помнех, че сме се целували толкова много", разказа Клаудия Кардинале. Тя допълни, че с Делон са много дори приятели и, като се срещат, винаги си казват, че са можели да бъдат чудесна любовна двойка, но и приятелството им е прекрасно.

За нея е важна вътрешната красота. "Не мисля, че съм красива. В киното е важно да се предаде емоцията на хората, а не толкова как изглеждаш", коментира Клаудия Кардинале.

Снимка: Dir.bg

Свързани новини