search icon

Любопитно

Кустурица строи град за 12 млн. евро

Емир Кустурица ще изхарчи 12 милиона евро, за да се върне 400 години назад

Емир Кустурица ще изхарчи 12 милиона евро, за да се върне 400 години назад.

Великият кинаджия ще строи Каменград, за да потопи в максимално автентична атмосфера новия си филм - "Мостът на Дрина". Лентата е екранизация по едноименния роман, с който Иво Андрич спечели Нобелова награда за литература през 1961 г. "Градът ще изглежда така, както е бил преди 4 века.

По улиците, по площадите, по фасадите, укрепленията, покривите и паважа ще се чете историята, която се е изпарила като солена вода на слънцето и от която е останал само блясъкът на кристалите", заяви Кустурица пред агенция "Срна", цитиран от "Стандарт".

Той направи специална пресконференция в източната част на Вишеград, където е издигнат и прочутият мост, около който Иво Андрич нанизва истории в продължение на четири века - от XVI до XX. "Ще строим 50 къщи от камък. Също църкви, хотели, театър, магазини и малко пристанище с лодка."

Милорад Додик, президент на босненските сърби, подкрепи идеята за Каменград. "Много компании от Босна ще се включат с инвестиции в проекта", казва политикът.

"Градът на Андрич" е привлекателен за бизнеса, понеже след края на снимките няма да се разруши, а ще се превърне в туристически обект, обяви Кустурица. Селището ще бъде издигнато на площ от 14 000 кв.м, а строителството започва през юни.

Режисьорът, който разказа на света за Балканите, посяга към Иво Андрич за втори път. Кариерата му тръгна именно от екранизация на Нобеловия лауреат - през 1980 г. Кустурица направи филм по "Бюфет Титаник" - един от най-известните разкази на югославския писател. "Ъндърграунд", "Черна котка, бял котарак" и "Циганско време" пък превърнаха Кустурица и Горан Брегович в култови фигури.

Последният филм на босненеца бе документалната лента за идола му Марадона, наситена със солиден антиамериканизъм и балкански сантимент.

Свързани новини