search icon

Любопитно

Бареков обяви, че е грамотен и одруса секретарката си с 50 лв.

Николай Бареков може да напише "седем страници под диктовка, без нито една правописна грешка".

Николай Бареков може да напише "седем страници под диктовка, без нито една правописна грешка", пише "Труд".

Така водещият на сутрешния блок на ТВ7 коментира в собственото си предаване статия на „Труд". В официално писмо на Бареков до БНР и СЕМ коректорите на вестника откриха 27 правописни грешки.

Журналистът заяви, че е абсолютно грамотен, но в момент на афект е диктувал на секретарката си по телефона, която била глобена за грешките с 50 лева.

Повод за официалната кореспонденция на Бареков с БНР и СЕМ стана споменаването на името му в предаването „Неделя 150″ по националното радио от водещата Лили Маринкова в „изключително неприятен за него контекст", без да го включи в студиото. Там било споменато, че сайтът и телевизията, в която работи, са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тв журналистът и лидерът на националистите Волен Сидеров дори поискаха оставките на шефа на БНР Валери Тодоров и Лили Маринкова.

По-късно през деня на свое редовно заседание СЕМ разгледа жалбата на Николай Бареков, съобщиха от регулаторния орган.

Като взе предвид експертните доклади на дирекция "Мониторинг" и дирекция "Правни дейности", СЕМ реши, че не констатира нарушение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.

Жалбоподателят може да получи удовлетворение по въпроса, който го е засегнал, като реализира правото си на отговор, след като отправи към доставчика на медийни услуги искане по съответния ред, обясниха от СЕМ.

Доколкото жалбата коментира нарушаването на етични и професионални стандарти, тя попада в компетенцията на Комисията по етика в електронните медии към Националния съвет по журналистическа етика, смятат оттам.

СЕМ назначи и мониторинг на отразяването в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР на темата за взрива пред редакцията на вестник "Галерия" по спазването на законовите изисквания, според които БНР и БНТ "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика".

СЕМ препоръча на УС на БНР да включи в правилниците за структурата и организацията на дейността разпоредби, които ясно да регламентират могат ли и при какви условия работещите в обществената медия да изпълняват в други медии и институции функциите на журналисти или PR-специалисти. Препоръката е насочена и към УС на БНТ.

 

Свързани новини