search icon

Звездите

Вергов писал нежни стихове в гимназията

Очарователният мъж все още не знае какво ще се случи с героя му в "Стъклен дом"

Юлиан Вергов отново ще получи овации за поредна роля.

Актьорът е сред знаменитостите, излели душата си в есета и етюди за "Любовни упражнения" - книгата, която излиза в понеделник със "Стандарт". Диригент на литературната еуфория е Ваня Щерева. Тя успява да навие 32-ма артисти, писатели и журналисти да разкрият страсти и неволи в своеобразния сборник. Сред нейните избраници е и Юлиан, който по принцип не се дава лесно на жените
Нито пък е готов да се включи в случайна акция за самоцелна реклама.

"Преди време Ваня ми се обади, че се кани да издава книга, в която да се изявят известни хора. "Напиши нещо готино", призова ме тя. "Абе, как така, да не си откачила, аз да не съм Гео Милев! Никога не съм се занимавал с тази работа", реагирах на мига. А тя: "Каквото искаш - ако не ти се губи времето с текст, рисувай!" И се съгласих. Още повече че тогава проектът беше свързан с някаква благотворителност. Много уважавам подобни събития, въпреки че с тях не бива да се парадира."

"Любовни упражнения" не е "онази" книга, но въпреки това Юлиан удържа на обещанието си.

"Онзи ден й викам на Ваня: "Айде сега, ще се излагаме пред хората!" Но тя пък взе, че много хареса моя разказ - от случки, мои и на приятели. Естествено нямам никакви намерения и амбиции да продължавам - доста колеги прописаха, пропяха, протанцуваха. Не си падам по несвойствени за мен дейности. Четох обаче някои откъси от "Любовни упражнения" - доста са добри. Така че съм малко барабар Петко с мъжете, ама карай!"

Като тийнейджър Юлиан, разбира се, се пробва в лириката. "Страшни глупотевини! Дори вече не ги помня. Проза, мерена реч - както дойде! На общо основание - кой ти тогава разбираше от жанрове. В ония години бях убеден, че въпросните думи излизат от сърцето ми и са крайно силни. Имаше снимки, на чиито гръб съчинявах драматични и жестоки истории. Скоро намерих една подобна фотография - да умреш от смях!"

Цялата тази суматоха на изящната словесност е гарнитура към ученическите любови на Вергов - до една фатални. Но, свидетелите са живи, в Театралния колеж "Любен Гройс" Юлиан се отдава изцяло на актьорското майсторство и не се опиянява от възможността да сваля мадами под път и над път. "Полагах неимоверни усилия. Бях на 28, когато кандидатствах. Всички в моя клас бяха между 18 и 20.
Обявиха ме за "чичо Юли" както ме наричат на майтап и до днес. Бачках като луд. После хукнах по кастинги. Но не съм човек, който се бори на всяка цена. Не минавам през трупове. Напротив - опитвам се да се задържа над нещата. Защото те се сменят адски бързо. Предпочитам да не си давам зор до побъркване!"

Сега обаче родната тв публика се пита: Какво става с Николай Жеков - героя на Вергов в "Стъклен дом"? Невероятно, но факт - самият той не знае. Говори се какво ли не, но никой от продуцентите не му е звъннал с конкретна информация. След като го изпратиха зад решетките, сценаристите явно умуват - дали да го измъкнат от затвора, или да изчака там, докато му измислят нова интрига и любовница.
"Доста неща се изписаха около моя месечен хонорар в "Стъклен дом" - бил най-висок и други подобни щуротии. Дори се тиражираха някакви цифри, които нямат нищо общо с действителността. В България никой не взима подобни пари. По принцип съм наясно как стават нещата в телевизиите. Вече съм снимал в "Тя и той" и рядко могат да ме изненадат. Вярно е обаче, че имам определени изисквания. Виж, в български филм за големия екран или за студентски продукции мога да снимам без една стотинка. И съм го правил. В театъра също няма проблем да работя без пари. Но в телевизиите става дума за съвсем други схеми."
Юлиан обаче не е от актьорите, които снимат заради самото снимане, за да вземат "едни" пари.

Позволява си лукс на духа въпреки че подобно удоволствие моментално се отразява на приходите му и стандарта на живот. В миналото са останали моментите, в които е правил компромиси в името на суетата.

"Има много стойностни хора извън светлината на прожекторите. Популярността не ти дава допълнителни права. Всъщност тя няма никакво значение. Пълно е с панаирджии и маймуни", коментира Юлиан. Той се опитва да направи философията си достъпна за 9-годишната си дъщеря. Момиченцето е очарователно, артистично и най-вече смело. То вече се гмурка с тайфата на татко си за дайвинг - от Владо Карамазов до Деян Донков и Кристина Милева.