search icon

Съдби

Милена: Децата с час по рок, за да станат хора

Поп изпълнители си правят концерти, чалгаджиите са в кръчмите, а рокът като едно сираче, не му обръщат внимание

- Милена, с каква компания ще посрещнеш Коледа?

- С 3900 човека. Толкова побра залата м.г. на концерта ми - 3200 с билети и 700 с покани, но останаха и отвън. Надявам се и сега да се напълни. Но все пак Коледа е и може би много хора ще си пътуват по родните места.

- Защо имаше нужда от рок Коледа?

- Поп изпълнители си правят концерти, чалгаджиите са в кръчмите, а рокът като едно сираче, не му обръщат внимание. Всеки се спасява поединично. И реших да ги обединя в голям купон. Полезно е и за нас - пеем, танцуваме, веселим се зад сцената. Ние сме едно голямо семейство в крайна сметка. А и много фенове предпочитат да са на такъв концерт, отколкото да се тъпчат и да пъшкат на някоя маса. На Бъдни вечер всеки си е стоял вкъщи, почел е празника, пийнал, хапнал. На Коледа пак обядва със семейството, почива няколко часа и после търси големия купон на вечерта.

- Как събра цялото рок войнство?

- Не трябваше много да ги кандърдисвам! Те са си навити. Аз хората си ги знам. Трябваше да измислим схемата как да се организира. Никой не отказа. За съжаление не ми стигнаха парите за още две групи.

- В рок музиката сте приятели, ето, щракаш с пръсти и идват. Как се получава магията?

- Обичаме музиката и не сме толкова комерсиални. Всеки прави компромис от хонорарна гледна точка на този ден, защото на друго място ще свири за повече пари. Постарала съм се хем финансово всички да бъдат добре, хем всичко да е в името на купона.

- Колко струва концертът?

- 120 000.

- Помогнаха ли ти?

- Да, от Столична община, "Виктори" и "Джак Даниълс". Общината пое озвучаването, залата.

- Може би защото кметът Фандъкова е рокаджийка по душа?

- Кметицата е много готина. Говорихме си с нея през лятото за концерта. Тя трябва да отвори концерта, да каже първите думи.

- А как успя да откажеш Фънки от пуйката и прасето?

- Фънки си е рокаджия! Той в името на рока ще зареже и пуйка, и прасе, и всичко. Той готви специално облекло за концерта. Фънки с "Черно фередже" са подготвили невероятни дрехи, които и от мен пазят в тайна. Трябват им специални гримьорни и ми казват, че ще е нещо уникално. Фънки вика, че ще припадна, като го видя. Идват и хора от Лондон за този концерт.

- А ти?

- Дизайнерка ми уши хем рокаджийски тоалет, хем с коледен елемент.

- На концерта ще свирите с Нов симфоничен оркестър, как се случи?

- За първи път работя с тях. Видях ги преди две години и свириха български евъргрийни, поп и рок, и направо ме парализираха. Тогава видях нещо на живо в България, което мечтаех дълго. Те свирят и с Найджъл Кенеди. Имат двама диригенти - единият рок диригент, другият за класика. Ще изсвирят парчетата ми "Месо" и "Истина" с цигулки.

- Ти си като Жана Д'Дарк на рок музиката у нас, как ще се преборим с чалгата?

- Трябва да има гласност, трябва да има истински рок клубове. Виждаме, че чалгата прави всичко възможно да ни смачка. Имаме нужда от качествена рок музика, от стимул за музикантите. Защото, ето - колко поп изпълнители като виждат, че не им върви музиката, стават чалгаджии. Това при един рок музикант абсолютно никога не може да се случи. Рокът е начин на живот. Това е душа. Но тези, за които говоря, не им пука дали ще пеят поп или чалга, номера е да ги дават по телевизията. Те са като депутатите, днес са от една партия, утре - от друга.

- Но това се и възпитава, трябва ли да има час по рок в училище например?

- Да! Трябва да се работи с децата от малки, за да могат да избират. Ако нещо го няма на пазара, няма как да го чуят и да го пипнат и тогава ги отнася течението в друга посока. Чалгата ни е заляла яко, като приказката с черната вода.

- Оптимист ли си, че чалгата ще си отиде?

- Чалгата не си отива, защото простотията не си отива. Това е част от стила на живот на някои хора. Човек трябва сам да избере какъв да бъде в живота, какво да слуша, към какво се стреми. Сега, ако на някой му се въртят гюбеци цял живот, той за какво се бори?! Да се наяде, да си купи нова кола, да си покаже новия телефон. Това не е нашият начин на живот.

- Как би подредила топ 3 на концертите у нас т.г.?

- На първо място слагам "Рамщайн". "Металика" също много ги обичам, но съм ги гледала и преди. Те са ми на второ място, а AC/DC на трето.

- Дъщеря ти Куин слуша ли музика вече?

- Тя знае, че майка й пее и като ме гледа по телевизията, трепери от радост. Ходи на концертите ми. Виждам, че с любов и заряд слуша музика, искрят й очите.

- Кажи за фирмата ти, Mr. Rock Musiс?

- С английския ми екссъпруг си бяхме направили такава фирма - "Mr. Music". След развода я прекратихме. Но идеите си бяха мои и сега ги реализирам с тази нова фирма.

- Ще каниш ли големи световни звезди?

- Засега нямам такава инерция, като се разрасна - може би. Идеята ми е тук да обединявам и правя неща с българския рок. Ако събера пари, някой слънчев ден и рок клуб ще направя.

- Рокът е бунт, срещу какво би разбунтувала хората?

- Рокът дава свобода на душата. Бунтуваме се срещу комерсиализма, инфантилщината на хората, които мислят само за това да правят пари. Да стават роботи. Става въпрос за свободата на личността. Срещу банките, ако щеш. Заковават те с такива договори, че цял живот да ти точат кръвта и душата. Това при рокаджиите го няма. Толкова рокаджии видях в Лондон и нито един не се беше закачил за някоя банка. Ние сме свободомислещи.

Източник: в. "Стандарт"

Свързани новини