search icon

Top stories

Берлускони похарчи 70 000 евро за нов пенис

Силвио Берлускони похарчи 70 000 евро за нов пенис на римската статуя на бог Марс, която се намира пред офиса му

Силвио Берлускони похарчи 70 000 евро за нов пенис на римската статуя на бог Марс, която се намира пред офиса му в Рим, съобщи „Дейли Телеграф".

„Тази естетична хирургическа операция е проведена по прищявката на министър-председателя Берлускони", обяви Мануела Гизони от опозиционната Демократична партия.

3-метровата скулптура е от 175 г. преди Христа и стои до статуя на богинята Венера. Мраморният монумент е собственост на музея „Баните на Диоклециан", но е даден на заем и изложен пред „Палацо Чиги" пред централния офис на Силвио Берлускони в италианската столица.

Новият пенис е прикрепен към бог Марс с магнит, за да може да се махне лесно, ако в бъдеще статуята се реставрира по-обстойно.

Според италианския вестник „Ла Република" експерти са проучвали редица скулптури на голи мъже от същия период, за да определят точния размер на пенис протезата.

„Пенисът е направен прибързано, без да е съобразен с правилата на реставрацията, и сигурно ще бъде махнат, когато статуята се върне в музея", коментира изданието.

Освен пениса, Берлускони наредил и да бъдат възстановени по една липсваща ръка от Марс и Венера. Иначе пенисите са най-често липсващите части от римските скулптури, защото ги отчупват като сувенири или от прекалено чувство за морал.

Това е вторият път за последните две години, в който премиерът Берлускони е критикуван за неуместни действия спрямо художествени произведения.

През 2008 г. той нареди картина на венецианския майстор от 18-ти век Джанбатиста Тиеполо да бъде променена, защото стои точно зад него по време на пресконференции.

„Тази гола гърда, това зърно винаги попада в телевизионните кадри редом до премиера", оправда се говорителят на Берлускони тогава.

Свързани новини